2023-07-16
1939 瀏覽
古琴雅苑今日森仔去到銅鑼灣同爸爸慶祝父親節❤️由於爸爸喜歡吃片皮鴨,所以森仔精心挑選了一間享負姓名點皮鴨嘅粵菜餐廳:古琴雅苑🙌🏻餐廳🍴位於利舞臺,鄰近地鐵站時代出口,不用五分鐘便能到達餐廳🍴而餐廳內部貫徹時尚感,店內光猛乾淨,給人一種舒適嘅感覺。同時,也有中菜廳嘅熱鬧感,客人均隨心所欲談天🤣🤣嘈雜又熱鬧🤣當日森仔叫了至尊拼盤,半隻片皮鴨配蒸皮和各種配料,蛋白炒飯🤩每一種都各有特色,美味非常👍🏻👍🏻👍🏻至尊拼盤此個拼盤真係超級正,真正嘅一次過滿足好幾個願望,試晒餐廳🍴不同前菜❤️當中有醉雞,雞粉皮,手拍青瓜,四喜烤麩,楊洲水晶肉🙌🏻🙌🏻每款都十分高質,粵菜之頂!較有特色及令我深刻嘅係楊洲水晶肉,真係超級正嘅冷盤小食。佢豬肉間肥瘦適中,配上水晶狀嘅骨膠原,真係好美味又夠補👍🏻👍🏻半隻片皮鴨配蒸皮和各種配料此個係今次慶祝🪅重中之重!片皮鴨烤得恰好,色澤金黃亮麗!油脂,脆皮,嫩肉,三種溶為一體!食入口,美味爆燈❤️配上各種配料和醬汁(包括:京蔥,脆鴨皮,青瓜,哈密瓜🍈,砂糖和甜醬等😉)和蒸皮一齊食,更有另一番滋味。蛋白炒飯此炒飯又係另一出色傑作。飯粒炒得均勻,粒粒分明,調味恰好👍🏻👍🏻而當中雪白嘅炒
今日森仔去到銅鑼灣同爸爸慶祝父親節❤️
而餐廳內部貫徹時尚感,店內光猛乾淨,給人一種舒適嘅感覺。
每一種都各有特色,美味非常👍🏻👍🏻👍🏻
至尊拼盤
當中有醉雞,雞粉皮,手拍青瓜,四喜烤麩,楊洲水晶肉🙌🏻🙌🏻
每款都十分高質,粵菜之頂!
較有特色及令我深刻嘅係楊洲水晶肉,真係超級正嘅冷盤小食。
半隻片皮鴨配蒸皮和各種配料
此個係今次慶祝🪅重中之重!
片皮鴨烤得恰好,色澤金黃亮麗!
油脂,脆皮,嫩肉,三種溶為一體!
食入口,美味爆燈❤️
蛋白炒飯
此炒飯又係另一出色傑作。
飯粒炒得均勻,粒粒分明,調味恰好👍🏻👍🏻
而當中雪白嘅炒蛋白,更提升了蛋炒飯嘅美味感!
還有很多嘅大大粒嘅蝦隻,超級爽口彈牙😉還有適量的青蔥,帶來了陣陣香氣🤩
不得不提,佢嘅荼飲係幾有特色🤣
當中,森仔叫左玫瑰🌹荔枝花茶,真係超級香同美味🤣
同時大減油膩口感
絕對值得一飲!
總括而言,古琴雅苑絕對是一間高質嘅粵菜餐廳,特別係專食片皮鴨👍🏻🫶🏻🫶🏻