2020-01-07
今日同事心血來潮話想食好西,於是就提議食牛牛牛道(佢話唔識讀嘅字有邊讀邊)。其實龍門一帶都唔少嘢食,而犇道主打日本雞蛋同食材,仲貼埋係門口當眼位,店內裝修都好Grand,符合到食好西嘅條件。可能太多人唔識讀餐牌名稱,所以餐牌有教你中文正確讀音(即奔道)餐牌選擇多到要諗好耐張枱亦有教學說明慢煮熟度,對於唔常食嘅人有好大幫助!先黎前菜+飲品,栗米係冷盤個種,咬住黎等嘢食上,過下口癮柚子沙冰 (原價$38, 跟餐半價$19) & 鮮檸檬紅茶 (午市跟餐免費)檸檬紅茶個茶底好純,只有個茶膽唔重覆使用太多次先做到呢個效果,檸檬片亦切得好工整,加上用不鏽鋼杯盛載令我覺得細節位有花心思。細節決定成敗,我有預感今餐唔會差。慢煮美國極級嫩肩牛排(150g) $92同示意圖一樣條理分明,嫩肩牛排已切好一片片,而每件牛排都沾有燒汁,入口即溶,仲要無渣,極度推薦溫泉蛋白裡透紅,將蛋汁撈飯食真係正。配菜用沙律菜、栗米,唔會喧賓奪主,食落幾Fresh。小食:明太子手羽$12、珍寶吉列大蝦$18蝦嘅size比我兩隻手指仲要大,難怪叫珍寶吉列大蝦。炸粉感覺唔明顯,反而感受到啖啖蝦肉,炸得脆又唔油膩,配合千島醬食真係一
餐牌選擇多到要諗好耐
張枱亦有教學說明慢煮熟度,對於唔常食嘅人有好大幫助!
先黎前菜+飲品,栗米係冷盤個種,咬住黎等嘢食上,過下口癮
慢煮美國極級嫩肩牛排(150g) $92
慢煮美國極級嫩肩牛排
小食:明太子手羽$12、珍寶吉列大蝦$18
蝦嘅size比我兩隻手指仲要大,難怪叫珍寶吉列大蝦。
炸粉感覺唔明顯,反而感受到啖啖蝦肉,炸得脆又唔油膩,配合千島醬食真係一絕。
明太子手羽即係將明太子釀入已去骨嘅雞翼裡面再燒,同樣係啖啖肉。明太子使味蕾再受衝擊,食到想encore追加
犇廚Brunch $78
偷影同事個餐,賣相都好吸引喎
犇廚Brunch