2021-01-20
前排天氣凍,打算屋企打邊爐🍲。見人介紹龍門居有靚牛肉買,就叫男朋友去買尼試試。買左個美國高級USDA PRIME牛肉火鍋套餐,超抵,$388有成4pack靚牛肉:牛小排、牛頸脊、牛三角、封門柳同鮑魚餃子。份量好足,抵過出街食多多聲!封門柳:即牛橫膈膜肌肉,非常罕有嘅,油花較少,但肉味香濃。牛三角:脂肪相對較多,係我覺得最好味既,因為脂肪比例相對多、帶出肉味香濃而且充滿肉汁😋😋牛小排:即牛仔骨肉,較薄、但入口即融牛頸脊:即係牛頸同肩胛骨之間嘅肉,食落相對有口感嘅、一樣肉味香濃、正!而另外既鮑魚餃子係韓式餃子🥟尼,但真係喜出望愛呀,餡料好豐富,竟然有粉絲同埋一粒粒嘅鮑魚粒,食落好好味,連我平時唔好餃子嘅都唔好鍾意食😋😋呢個份量最好3-4人一齊食,我同男朋友兩個完全食唔晒,但推薦最好揀埋餃子👍🏻👍🏻下次會再幫襯!!
封門柳:即牛橫膈膜肌肉,非常罕有嘅,油花較少,但肉味香濃。
牛小排:即牛仔骨肉,較薄、但入口即融