2018-04-15 939 瀏覽
為左食個好既Lunch,今日小女隻身一人黎到由廚師發辦的鮨店,門面不太起眼,俾人低調既感覺。入到去,既緊張又期待,始終個人較少食到甘高質既壽司店。坐底後,便近距離等待著日籍師傅發辦,將最新鮮嘅食材呈現於眼前。師傅略懂廣東話,每道壽司奉上時,都會以半咸半淡廣東話介紹我係咩壽司。師傅每件壽司親力親為,覺得自己滿滿幸福感。💕🍵先黎一杯綠茶暖下個胃,舒服。🌼—————————🌸—————————🌼🍣「10貫壽司廚師發辦午餐」$400🥄茶碗蒸入面有鮮蝦、冬菇、雞肉、白果、三葉芹,口感細滑,美觀又美味。🥢鯛魚白子鯛魚的精囊,口感細膩,濃郁且營養豐富。🍣左口魚咬落既爽又甜,甘甜魚油緩緩滲出,層次豐富。當中的手握飯煙韌有彈性。🍣池魚加左薑蔥,質感爽口鮮甜。🍣柚子甜蝦係我最愛既甜蝦,好肥美,配上清新的柚子芥末,入口帶黏感,很鮮甜。🍣雞魚魚肉厚薄適中,帶甜味,有嚼頭。🍣赤身醬油漬以秘製醬油醃漬,味道鹹中帶甜,赤身不含油脂,口感爽快,魚味香濃。🍣三文魚籽軍艦好新鮮,顏色艷麗, 且粒粒晶瑩通透。🍣石斑腩魚肉較厚,口感堅韌,表層紅色係酸梅,令味道清淡的石斑添新鮮感。🍣帆立貝好大隻肥厚,表層撒上芥末粉,清甜滑溜。

🍵先黎一杯綠茶暖下個胃,舒服。
🌼—————————🌸—————————🌼

🍣「10貫壽司廚師發辦午餐」$400

🥄茶碗蒸

🥢鯛魚白子
鯛魚的精囊,口感細膩,濃郁且營養豐富。

🍣左口魚

🍣池魚
加左薑蔥,質感爽口鮮甜。

🍣柚子甜蝦

🍣雞魚
魚肉厚薄適中,帶甜味,有嚼頭。

🍣赤身醬油漬

🍣三文魚籽軍艦
好新鮮,顏色艷麗, 且粒粒晶瑩通透。

🍣石斑腩魚

🍣帆立貝
好大隻肥厚,表層撒上芥末粉,清甜滑溜。

🍣海膽
成件入口果下,內心是崩潰的,甘甜濃郁,味道徘徊口腔,好好味~

🍣拖羅
入口肉質細緻軟嫩,油分滿瀉,入口即化,嗚,感動的味道。

🥢京蔥三文魚湯
魚皮入口柔軟滑溜,第一次飲呢種湯,好鮮甜。

🌰🍨栗子雪糕
奶味較重,不時食到原粒栗子碎。

最後多謝師傅的Omakase,感受到每度刺身都由師傅用心思量選擇當日最佳食材呈俾客人,真係夠哂飽腹同滿足感。
2018-03-26