2024-01-08
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯今次到訪位於鰂魚涌嘅高質中菜館《鴨大哥》,叫得到大哥,來頭梗係唔惹少。《鴨大哥》由米芝蓮星級名廚「廚魔」Alvin打造,主打高級粵菜。北京烤鴨廚師用咗原隻鴨去慢烤,加上乾式熟成嘅方式,所以鴨嘅外皮會特別香脆,而內層又能夠鎖住肉汁。值得一讚嘅係鴨嘅皮下脂肪恰到好處,唔會有過於肥膩嘅感覺。雲南黑土豬叉燒黑土豬又真係第一次試,半肥瘦嘅肉質睇落去已經好吸引。叉燒外層燒到焦香,內層亦有些許嘅脂肪,口感軟腍又入味。梅子荔芋鴨煲鴨肉用左梅子醬去醃製, 所以非常入味又軟身,唔會覺得鴨肉太老,味道亦都有酸酸甜甜嘅感覺。頭抽煎封大蝦用左大頭蝦去煎煮,醬油煮到滲晒入蝦肉入邊,蝦肉口感非常彈牙。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯鴨大哥 (太古坊) (鰂魚涌)鰂魚涌華蘭路25號太古坊栢克大廈2樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
北京烤鴨
雲南黑土豬叉燒
梅子荔芋鴨煲
頭抽煎封大蝦
你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
鴨大哥 (太古坊) (鰂魚涌)
鰂魚涌華蘭路25號太古坊栢克大廈2樓