2021-09-03
早排為左準備打針💉一直維持飲食清淡,打針夢帶娘親去左九龍城廣場一間網紅素食cafe☕️食lunch,無諗過娘親食完之後就念念不忘,所以隔左一星期我地就二訪呢間高質素食cafe,估計好快又會有第三訪😆.Cafe店內既檯凳🪑同天花以木系為主,黃色燈泡💡營造出柔和同舒適既氣氛,而店內深處更設有塌塌米座位,令人仿如置身於日本🇯🇵至於cafe名「一禪」原來除左充滿禪意🎋亦係佢地既理念,「一」既解作為「一份來自自然的豐盛」之外,同時令客人「透過一份素食、一杯咖啡靜觀當下,與天地萬物為一」;「禪」則希望「以一杯咖啡帶領大家專注當下,調和身心」🙂.呢度平日會有個精選午餐menu有四款選擇,價錢同單點一樣但就包左是日餐湯🥣同35蚊內既飲品☕️;而周末同假日就只有單點,相對就無咁抵食🙉另外都想講返呢度只限兩人一檯👯♀️,如果3-4人同行就要分檯坐/等候門口個張4人吧檯,座位上既安排未必會太理想,希望café之後可以容許4人一檯啦👩👩👧👧.最後要讚揚既係呢度既服務💁🏻♀️,兩次到訪係入座同離座時店員們都表現出友善既一面,會打招呼同講bye bye,加上cafe既食物質素令我地好感受到佢地對製作食物既認真,
最後要讚揚既係呢度既服務💁🏻♀️,兩次到訪係入座同離座時店員們都表現出友善既一面,會打招呼同講bye bye,加上cafe既食物質素令我地好感受到佢地對製作食物既認真,呢個亦係我地會繼續光顧既原因👍🏻
🍴 蘑菇湯🍄 (單點$30)
呢度既蘑菇湯貨真價實到每一啖都會飲到大量蘑菇顆粒🍄,無論係聞/飲都能夠感受到蘑菇味道好香濃,無太多調味但又唔會過於清淡,令人感覺天然無負擔🌱
✨日式烤野菜咖喱配椰菜花飯🍛 (全素) ($98)
烤野菜色彩豐富🌈,有翠玉瓜🥒、蓮藕、茄子🍆、烤薯🥔同車厘茄🍅;而椰菜花係加入左黃薑粉先打碎再拎去炒,減低寒氣❄️亦令椰菜花飯更加乾身,可謂別具心思❤️
咖哩係由日本🇯🇵進口不含五辛成分既咖哩粉煮成,咖哩香氣撲鼻又富有日式既味道,不過個人就覺得辛辣🌶左少少,相信無咁辣既話會食得更加享受🤣
唔好以為成碟「飯」只得蔬菜會唔夠飽,每款烤野菜都有3件而且椰菜花飯既份量都幾多,食下食下其實係好飽肚,男士👨🏻都夠食😉
✨羽衣甘藍意大利青瓜意粉🥒🍝 (含五辛) ($95)
外食黎講青瓜麵比椰菜花飯更為罕見,當食第一口「意粉」發現原來係熱♨️既都咪話唔意外😆
無諗過熱左既青瓜絲依然保持到青瓜爽脆既口感,加上由新鮮羽衣甘藍同忌廉(唔確定係咪素忌廉)打成既青醬,味道帶點蒜香🧄,整體黎講係creamy而不膩😋
另外仲有榛子碎、蘆筍同炸蓮藕片作點綴,後者有如薯片一樣薄脆,為素食帶來一點特別😊
✨All day breakfast🍱 (含五辛) ($95)
呢份素食版既all day breakfast有炒蛋🍳、牛油果🥑、蘑菇🍄、鷹嘴豆、薯餅、菠菜同自家製酸種麵包🍞,相比有煙肉🥓、火腿同香腸既傳統版本會更加健康🤗
個人最滿意既係薯餅炸得夠香脆而不帶油味,不過礙於大部分配料都係原始食材,相比其他創新菜式自然覺得呢份主食比較普通😅
✨黑松露素芝士藜麥飯🍄 (全素) ($85)
由於藜麥既體型較小,外食食到既藜麥飯通常唔係太硬就係煮得太爛,而呢度既藜麥飯就由洋薏米混合左白藜麥,令飯粒食落更有口感亦集蛋白質、纖維同omega3於一身🙆🏻♀️
飯粒以黑松露🍄同素芝士🧀煮製,兩者比例適中⚖️,既食到黑松露味又唔會令人覺得好膩,絕對係健康版既燉飯🌟
✨照燒汁淮山扒大啡菇堡配蕃薯條🍄 (全素及含五辛) ($80)
呢份仿漢堡🍔以大啡菇🍄取代牛油軟包,內層有生菜🥬、蕃茄🍅同一塊以淮山同甘筍🥕打碎而成既淮山扒;未知係咪因為全素關係,照燒汁既味道唔太明顯,只有食材天然既味道🤔
至於粗切既蕃薯條🍠味道清甜,因為水分度💧高相對唔會炸到好脆,感覺會無咁熱氣😌
✨抹茶撻🥧 (全素) ($58)
抹茶內餡用上小山園抹茶粉,茶味都幾濃郁,甘甜唔苦澀而且帶回甘,口感亦唔會太乾
餅底同批邊非常鬆脆,唔係一切就散個種,要用少少力先切得開🍴
面頭唧上素忌廉球令賣相更可愛,另外亦灑上黃豆粉,視覺同味覺上都充滿住強烈既日式味道💚
✨伯爵花茶黑莓蛋糕🍰 (全素) ($50)
三層伯爵花茶蛋糕之間再抹上伯爵花茶忌廉令茶味🫖非常突出,夾層茶味忌廉因為加左酸中帶甜既黑莓果醬,就算成件蛋糕以伯爵花茶為主都唔會令人覺得好over,反而仲會覺得兩者既味道好夾😍
忌廉層用既係素忌廉,比正常忌廉會更加厚身同實淨,個人認為蛋糕夾住茶味素忌廉有種似係食緊brownie既感覺😋
由於呢款素蛋糕實在太出色,二訪時有再encore,日前更加忍唔住訂左原個蛋糕係朋友聚會上與朋友分享,就係鍾意到如此瘋狂🤣
✨青瓜青檸梳打🍹 (午餐轉配+$10) ($45)
青瓜青檸🥒🍋呢個組合聽落已經夠晒清新,cafe更體貼地磨左d薑茸加落飲品去中和凍飲同青瓜既寒氣❄️,如此用心值得大讚👍🏻
✨豆腐抹茶🍵 (午餐轉配+$20) ($55)
雖然呢款只有凍飲❄️,不過由於茶內並無加冰塊🧊所以唔會太冰涼🆒
抹茶🍵味道純正而帶回甘,因為加左豆腐攪拌令口感偏厚似奶昔,茶味之中飲到濃郁既豆味,比起普通既凍抹茶鮮奶更有特色🌟
✨豆腐焙茶🫖 ($55)
焙茶茶香強烈,獨特既香氣令平時好少飲焙茶既我覺得佢既味道比抹茶更加吸引😍,有種莫名既喜歡💕
✨鮮奶抹茶🍵 (熱$45 / 凍$48)
唔鍾意豆腐既朋友可以揀返呢款鮮奶抹茶💁🏻♀️ 單係上面既獨角獸🦄已經非常吸睛👀,味道就更加無需重複再講,絕對係一杯又睇得又飲得過既飲品😌
👧🏻人均消費:$170
👍🏻再訪指數:4.5/5
📍一禪
地址:九龍城賈炳達道128號九龍城廣場UG樓UG18號舖
⏰營業時間:08:00–19:00 (Mon–Fri);
08:00–20:00 (Sat–Sun)