2020-11-22
傳說中坐落k11 musea、藝術氣息滿分、雪糕顏色鮮豔華麗既DAMA終於比我試咗😆❤~作為成日周圍去食好西的foodie當然就係怕會容易肥😖!食咩都要睇下啲營養成份就住就住咁真係好煩好無癮😖!DAMA呢度既純素雪糕令我瞬間少咗呢個煩惱🤪🍦!純素雪糕完全無牛奶成份 雖然自己不是素食者但因為減低咗罪惡感所以覺得食多啲都唔怕🤪🍦yeah!就算是對牛奶過敏的人都絕對可以安心食🍦~亦是素食者和追求健康人士的好選擇🍦~別論後生仔 當天我放工同朋友一齊去食個陣連啲年紀大少少的人都話佢特登黎食咁可能就是知道有純素雪糕會健康啲🤔?(IDK🤣!朋友同我食完都一致好評喔~😆🍦除咗雪糕我地都叫咗啲素小食試下都係有驚喜的❤!-♡🍦雙拼軟雪糕筒($58):雪糕款式每天隨機😆~當天是紅肉火龍果加楊枝甘露味❤💛!兩隻顏色對比鮮豔外型超靚超吸睛😍!而個竹炭黑筒都感覺好cool😎~雪糕質感綿軟順滑,一入口便混著豐富層次的香濃味道;火龍果雪糕以80%新鮮果肉製成,吃上口完全呈現水果的天然清新;楊枝甘露雪糕芒果味道非常突出,幽香鮮甜十分涼爽可口🍦❤。-♡🍦(第2杯!) 雙拼軟雪糕筒($68):而呢杯就係開心果抹茶加貓山王榴
作為成日周圍去食好西的foodie
當然就係怕會容易肥😖!
食咩都要睇下啲營養成份就住就住咁真係好煩好無癮😖!
DAMA呢度既純素雪糕令我瞬間少咗呢個煩惱🤪🍦!
純素雪糕完全無牛奶成份 雖然自己不是素食者
但因為減低咗罪惡感所以覺得食多啲都唔怕🤪🍦yeah!
就算是對牛奶過敏的人都絕對可以安心食🍦~
亦是素食者和追求健康人士的好選擇🍦~
可能就是知道有純素雪糕會健康啲🤔?(IDK🤣!
朋友同我食完都一致好評喔~😆🍦
除咗雪糕我地都叫咗啲素小食試下
都係有驚喜的❤!
🍦雙拼軟雪糕筒($58):
🍦(第2杯!) 雙拼軟雪糕筒($68):
而呢杯就係開心果抹茶加貓山王榴槤😆!因為店方推薦,朋友另外仲加咗affogato係底🤎!榴槤雪糕味道非常濃郁霸道💚!榴槤果肉混着雪糕味道太真實太fresh💚吃罷全口還掛有重重榴槤香味omggg!相對之下,開心果抹茶味道較溫淳平實,開心果味啖香夾着絲絲抹香也是不錯選擇💚。食到底的affogato是重頭戲~意式濃縮咖啡散發陣陣咖啡香,熱呼呼的融入雪糕出現冰火交融的感覺,夾着吃一口為之動容❤。
🧂鹽烤百頁豆腐($38):
好好好好吃的素豆腐啊❤!!一杯有大約8-10件,每件外型呈三角形,聽聞這些是以氣炸鍋製成,出品感覺少了油膩感但外表還是香香的金黃色的❤!很讚很讚!豆腐煙韌爽口,吃入口帶有滿滿胡椒香和鹽的鹹香,再仔細咀嚼下去,又吃得出豆腐本來的黃豆香,最後不消幾分鐘就吃清光了❤!
🥣小食套餐: 蕃薯條連湯($68):
我點了蕃薯條和猴頭菇栗子湯😆~蕃薯條認真也是好好吃!與豆腐一樣沒什麼油膩感,粗身的橙心蕃薯條新鮮製成熱辣辣卜卜脆💛~內裡的蕃薯肉味道甘甜,外脆內軟的吃是超級正❤。而栗子湯,素湯的感覺比起一般的湯水的確較味寡,但這杯湯喝起來仍然感覺鮮甜清潤,入口時猴頭菇味還香香的,不錯吧❤!
-♡
而家隨著社會發展,人對於健康飲食的概念越黎越關注,素食店其實真的很有市場價值🥬~呢間DAMA又刷新咗我對素食既體驗,原來素食可以咁唔簡單!
有機會再去試其他雪糕口味😆❤!