2017-03-14
1911 瀏覽
E間西餐廳聽講開咗超過35年,我細細個老豆車我地去新界遊車河時都成日經過嘅,不過老豆話間餐廳都幾貴所以從來無帶過我地三姊弟去食,我地只有望門輕嘆N年後日突然拍板話今晚去食,又咁啱大家都得閒喎,咁我地八大兩細兩車一齊踩場啦餐廳外就有泊車位超級方便室外坐位好舒適老板娘超級好人安排咗vip 房比我地,係出面完全估唔到有間咁靚嘅vip 房(可惜沒有拍沒有人嘅房間照片)老板娘話套餐份量都幾大份吓,叫我地千祈唔好點一人一份喎,咁我求其點咗兩份德國鹹豬手、兩份丅骨扒、兩份risotto、同埋一份墨魚汁意粉先,唔夠先再點套餐包沙律、餐湯同埋飲品相當化算沙律調味得好好,我地食清光湯可選龍蝦或者洋蔥湯仲可以加錢揀so 皮,每碗湯份量超級大,味道又點呢?我自問都食過唔少西餐廳但E間嘅湯真係好高質素So 皮熱辣辣又香脆兩位小朋友食得好開心,龍蝦湯好鮮味料又足,我細佬話係佢食過最好味嘅龍蝦湯喎但係洋蔥湯更加精彩,洋蔥煲到溶化唒啲湯超級好味,好有classic 嘅洋蔥湯feel,感受到廚師嘅心機麵包我只試小小,好鬆軟香囗主菜大家都最欣賞嘅德國鹹豬手,一隻已經好大隻我地點咗兩隻食唔哂打包最正係熱辣辣皮脆肉嫩,C6話
餐廳外就有泊車位超級方便
室外坐位好舒適
套餐包沙律、餐湯同埋飲品相當化算
沙律調味得好好,我地食清光
我自問都食過唔少西餐廳但E間嘅湯真係好高質素
麵包我只試小小,好鬆軟香囗
最正係熱辣辣皮脆肉嫩,C6話送啤酒一流喎
丅骨扒好大份我地點咗兩份又係食唔唒,因為老豆要食熟啲所以點咗medium,我覺得味道好好呀
Risotto都好入味,鵝肝算好大塊幾抵食
墨魚汁麵我已經太飽無食到但兩個小朋友話好食
老板娘見細路仔鍾意食香口嘢所以送我地炸薯條,超級好食
最後甜品揀咗火焰雪山,E個咁classical 嘅甜品好耐無食過啦,佢嚟到時每個人嘅相機都standby 好好笑,味道略甜但係食咗咁多鹹嘢啱唒啦,點咗兩個但啲男仕不愛甜點,我地點努力食都係食咗隻半咋
E間老牌餐廳唔算平但係我地都好欣賞,好大原因有間靚靚又大間嘅vip 房比我地坐,可以大聲講笑唔怕嘈住其他客人,食物質素高又大份,由湯到主菜同甜品都好有傳統classic 西餐感覺,我地已經plan 緊下次約埋幾位亞姨嚟一齊再大吃大喝飲啤酒