餐廳: 慧食堂
資訊:

2023-09-12 1076 瀏覽
慧食堂係喺舊大埔警署入面,係一間低碳素食嘅餐廳,環境簡約,採用本地新鮮嘅蔬菜食材製作成低碳美味而健康嘅菜式。餐廳有午餐供應,但主要以輕食為主,份量不多,亦都有自製嘅飲品同甜品,食完之後自行收執餐具,佢哋仲會將廚餘轉化做肥料為園入面嘅植物提供養份,非常環保。餐廳食物款式非常健康,素食嚟講有好多款式,啱哂中意食素嘅我。套餐四款都係$60,我揀左下面個4個餸海帶芽蒸豆腐海帶芽蒸豆腐,加左啲醬油、米醋、麻油調味酸酸甜甜好開胃。炸眉豆燕麥金塊佢個形狀好似麥樂雞,入面用左眉豆、燕麥片製成,口感好特別涼拌珊瑚藻黑木耳涼拌珊瑚藻黑木耳配芝麻涼拌醬,清新可口香料黃薑糙米飯黃薑糙米飯乾乾地,好有黃薑味豆奶咖啡$40豆奶咖啡好特別,咖啡味唔太重,有淡淡咖啡味📍慧食堂大埔運頭角里11號舊大埔警署

套餐四款都係$60,我揀左下面個4個餸

海帶芽蒸豆腐
海帶芽蒸豆腐,加左啲醬油、米醋、麻油調味酸酸甜甜好開胃。

炸眉豆燕麥金塊
佢個形狀好似麥樂雞,入面用左眉豆、燕麥片製成,口感好特別

涼拌珊瑚藻黑木耳
涼拌珊瑚藻黑木耳配芝麻涼拌醬,清新可口

香料黃薑糙米飯
黃薑糙米飯乾乾地,好有黃薑味

豆奶咖啡$40
豆奶咖啡好特別,咖啡味唔太重,有淡淡咖啡味

📍慧食堂
大埔運頭角里11號舊大埔警署