2024-06-16 851 瀏覽
放假唔想 去旺角 尖沙咀 同人迫, 又唔想北上, 今日揀咗遠離市區 淨化心靈 嘅午餐, 粉嶺雲泉仙館食齋, 首先要搭地鐵入到粉嶺 再轉小巴, 因為今日星期日都幾多人等小巴, 不過大約十零分鐘都上到車, 小巴都好快大約十零二十分鐘就到達, 雲泉仙館 地方好大好多打卡位 除咗食飯之外其實都可以玩半日, 食完飯又可以行下市集 好多新鮮蔬菜買。我哋叫咗最出名嘅五柳素石斑, 海鮮扒時菜, 羅漢齋, 春捲拼西檸鴨 等等五柳素石斑:外皮 酥脆入面包住嘅係芋頭, 加上五柳汁 酸酸甜甜好醒胃。羅漢齋: 包含好幾種菇 類, 粟米芯 雲耳 雪耳等, 味道調教 都好好 又唔會太鹹。春捲拼西檸鴨:炸得香口, 配上西檸汁,正👍特別一題係佢嘅白粥超好味 , 好綿滑, 食完仲可以無限添加❤️
五柳素石斑:
外皮 酥脆入面包住嘅係芋頭, 加上五柳汁 酸酸甜甜好醒胃。
羅漢齋:
春捲拼西檸鴨:炸得香口, 配上西檸汁,正👍