2016-06-05
同剛從加拿大回來的舊同學出黎飲茶,梗系揀間靚環境又要乾淨嘅茶樓啦,比個好印象佢嘛,黎左isquare嘅陶源酒家,地點易搵又方便,一出地鐵就係,連遮都唔使開。點了香片茶,但不知為何茶壺上標籤普洱,但喝起來確實是香片,茶味香濃。鐵茶壺原來也很保溫,壺蠻大但很輕考,有點意外。餐具很新淨,沒半點破損 由於外國回來的朋友中文一般,都點了有圖在旁的點心,看起黎好吸引,有圖也方便易懂。環境很濶感覺良好,窗外景觀亦很正。只可惜當日天氣認真麻麻,時晴時雨,不能好好欣賞維港景色。健康藜麥野菌素餃先上了呢個餃,雖然全素但一啲都唔寡,調味很好不油膩,咬落去皮煙韌不黏口,啖啖蔬菜顏色豐富又健康。烏賊特級牛柳腸粉黑黑的起初朋友有點怕,但食完第一件後就讚不絕口,腸粉皮有韌度不會一夾就散,入面包住牛柳粒同蔬菜粒,口感滿分味道鮮甜,不用加甜豉油已經超正,加左豉油仲會蓋過本身嘅鮮味添。安格斯牛柳天鵝酥外觀已經贏得朋友歡心,天鵝造型可愛,好多功夫又精緻,不止外表,內裏的餡料都好正的,牛柳粒滿滿肉汁,與酥皮同吃一乾一濕口感很好。松露鵝肝醬煎包一口咬下很juicy,淡淡黑胡椒椰菜同鵝肝味,好balance,包亦煎得香脆,正。
呢個係個人喜好而叫的,朋友見到話好油怕怕,不過食左一塊魚肚後改哂觀,佢話好入味又爽口,好正喎,同埋原來係茨汁不是油,仲要爭食呢。 冰花葛仙米絆360奶凍
甜品作結,中式甜品都可以好精緻,鯉魚造型很可愛。奶凍奶味十足,入口嫩滑,清甜不膩。
整體感覺良好,點心造型可愛,心得朋友歡心,佢話返到加拿大會大力推廣