2023-08-28
一早預訂茶園,慶祝紀念日,安排近玻璃窗位,黃昏時仲望到樹景,晚上感覺寧靜,雖然入座爆滿,但客人都有質素,都保持安靜同有規律咁排隊及慢慢進食,感覺優雅。龍蝦湯入口溫暖順滑,味道香濃,帶干邑酒香,而且不太咸,非常好飲。肝醬配薄脆或多士,肝醬非常濃郁,質感細滑,配酒jelly好夾。生蠔係細隻同薄身,但帶海水味,爽脆口感。蟹腳唔算大,肉質絲絲仍有點蟹味。海蝦爽口彈牙,味道幾好。每人有一隻龍蝦,有3種煮法,而且可以半隻一款煮法,所以我地揀左半隻牛油香草, 半隻芝士焗。香草牛油龍蝦,帶牛油香,食出鮮味,龍蝦非常彈牙,肉質扎實。芝士焗龍蝦,雖然無搶味,但膩左少少。細心到連龍蝦鉗都起肉放入龍蝦度,好方便進食。威靈頓牛扒,層次口感豐富,牛扒鮮嫩多汁,燒汁有酒香。香草焗羊架,嫩腍唔羶。鹽焗海鱸魚,肉質好鞋好硬,加左香檳汁都救唔到。ham配哈蜜瓜,每款都好味,沙律有四款,味道一般。鴨腿同羊腿肉都硬同乾,有醬汁都好難食,麻麻地。松露薯蓉超級正,又夠香,口感又幼滑,配牛扒一流。龍脷柳幾滑溜。蟹餅用料十足又美味。焗帶子就膩同太細粒,炸魚薯條都幾好。炸蠔好正,酥脆香口,蠔肉熟得剛好,又嫩又香,連炸衣都有調味,直接食
龍蝦湯
入口溫暖順滑,味道香濃,帶干邑酒香,而且不太咸,非常好飲。
威靈頓牛扒,層次口感豐富,牛扒鮮嫩多汁,燒汁有酒香。
ham配哈蜜瓜,每款都好味,沙律有四款,味道一般。
鴨腿同羊腿肉都硬同乾,有醬汁都好難食,麻麻地。
蟹餅用料十足又美味。焗帶子就膩同太細粒,炸魚薯條都幾好。
炸蠔好正,酥脆香口,蠔肉熟得剛好,又嫩又香,連炸衣都有調味,直接食都好正。
紀念日慶祝,會送件小蛋糕,係紅桑子朱古力慕絲,酸甜紅桑子醬中和甜美朱古力,食落唔膩,餅底係Oreo 餅,好味。我覺得點都要有蠟燭,呢份儀式感更有氣勢。
甜品款少,只有5-6款,反而雪糕有8-9款,味道特別。車厘子酒,清香帶酒香,超正,又可清清味蕾。竹蔗茅根清淡,個味一樣,口感似沙冰咁。芒果糯米飯微微芒果味,唔太重椰奶味。最喜歡咸蛋肉鬆,咸咸甜甜,有點似食緊月餅。
餐飲揀左熱檸檬茶,茶具優雅,精緻美觀,西式茶帶有陣陣茶香。凍檸檬茶更貼心,糖水及新鮮檸檬汁係另上,客人可自調甜酸口味。