2018-06-21 295 瀏覽
放假同男朋友出黎銅鑼灣行街,仲未食午餐既我地就搵左間樓上茶餐廳食野。餐廳比我地想像中大好多,地方寬敞,兩點都仲有唔少食客。職員非常熱情招待,安排好座位俾我地後主動介紹有咩好食,最後我說叫左個黃袍叉燒飯!今次係我第一次食,原來黃袍係指雞蛋,黃金色既蛋鋪系米飯上面,再系雞蛋上面擺叉燒。雞蛋既熟度岩岩好,唔會太熟,口感好滑...至於叉燒既密汁味道甜而不膩, 肉質非常稔身, 而且叉燒是半肥瘦的, 口感鬆軟、味道一流!堅持餐餐都要有蔬菜既我另外叫左份灼菜心,菜心清甜,挺不錯。最後,一杯簡單既凍檸茶估唔到會俾到驚喜我!茶味濃郁而且好清香既檸檬味,本人偏好甜,所以覺得甜度岩岩好~呢間茶餐廳好唔錯,簡單得黎食物質素好,旅客想黎香港試下茶餐廳,呢間係不二之選。

堅持餐餐都要有蔬菜既我另外叫左份灼菜心,菜心清甜,挺不錯。