2023-07-17
一直以為南丫島得呀婆豆腐花同大排檔,原來南丫島都有高質食府!😍😋今日來南丫島搵美食!一落船右邊第一間屋仔就睇到大大個招牌寫住「南丫公館」!餐廳環境好chill,以植物同東南亞風做主題,好似去左外國旅行咁,好有渡假feel💗如果怕熱佢仲有室內部份係有冷氣開放💗😋「南丫島罟仔鮮魚湯」$50先來個鮮魚湯,餐廳負責人講佢地係土身土長嘅水上人,喺南丫島長大,每日出海捕魚,捉到新鮮美味嘅魚就用嚟煲呢個鮮魚湯,可以話係就地取材,非常新鮮!魚湯係由大量鮮魚熬製而成,加上白魚肉,豆腐,白蘿蔔粒等等嘅食材,令味道同口感都更添層次,每一啖都鮮味十足!💗😋 「花雕雞油蒸本地馬友」 $690馬友本身都係貴價嘅魚,加上特別嘅烹調煮法,令呢一道餸更加吸引,呢間餐廳都算新穎,會玩fusion,好適合鍾意創意嘅年輕人去試。廚師用咗花雕酒同埋雞油去蒸呢條馬友,有別於傳統做法。花雕酒香撲鼻,再加上雞油嘅香味,令到魚嘅鮮味更加昇華,亦都係養生健康之選。魚肉肉質嫩滑,非常新鮮,大大條,啖啖肉好美味。💗😋「招牌漁夫蒸飯」$168呢一道餸係我全晚最鍾意嘅,蒸飯大大碟,足夠四至六人食用,材料有蝦乾,五花腩,油魚乾,櫻花蝦等等,加上豉
💗😋「南丫島罟仔鮮魚湯」$50
💗😋 「花雕雞油蒸本地馬友」 $690
💗😋「招牌漁夫蒸飯」$168
呢一道餸係我全晚最鍾意嘅,蒸飯大大碟,足夠四至六人食用,材料有蝦乾,五花腩,油魚乾,櫻花蝦等等,加上豉油同豬油,味道及口質多層次。再加埋底部嘅荷葉一齊蒸,荷葉淡淡的香氣浸入飯入面,一道原本簡單嘅菜式,但廚師花上好多心機同埋創意,令佢變成好特別嘅蒸飯,一試難忘,停唔到口,令我食咗好多😂
廚師仲話魚乾,蝦乾都係自己捉同埋自己曬,就地取材好有feel,其實香港都有好多本土特色
💗😋「椒鹽鮮魷 」 $148
好新鮮,不會太油膩,乾身剛剛好
💗😋 「咕嚕肉」
用豬頸肉整嘅咕嚕肉,非常爽口,係一個新嘅食法
💗總結:估唔到南丫島有咁優質嘅餐廳,玩完一日南丫島再以美味嘅高質晚餐作結,令全日旅程更加完滿更加開心同難忘🥳