2023-02-16 90 瀏覽
因為工作關係,今日去到元朗交份文件,然後相約朋友一齊午餐。間餐廳位置於地鐵站附近,呢度的氣氛比起元朗旺市多左份恬靜的感覺,吃飯傾解都特別舒服。餐廳分開室內和室外,室內位置寬躺,設計繽紛色彩,室外係寵物友善,經常見有不同食客帶埋狗狗一齊,背景牆設計色彩繽紛的氣球,仲可以幫狗狗打咭影相。自己進店向店員落單,所以帶來免加一福利,這點我特別欣賞,可以簡化服務而又將其受惠於食客,有句俗語叫:一家便宜兩家着,重點還環境節省效率。落完單之後坐好,有專人將食物送上。全日早餐送到,大大一盤,有煙三文魚、豬肉腸、煙肉、薯餅、炒蛋、焗豆、蒜蓉包及沙律菜,份量一點也不少,而且各有豐味,食得開心。小食方面焗蠔$48有兩隻,賣相吸引,蠔肉仍然保持肉汁,鮮美蠔味,加上魚仔點綴,賣相高級。炸魷魚圈份量足夠,粉槳不厚,魷魚外脆內軟有質素,肉質鮮嫩且能鎖住肉汁,不韌不乾,咸度亦適中,做得好好,值得一試。特色烤慢煮雞,帶來兩個驚喜,一個係估唔到$148竟然係成隻雞,感覺非常超值。另一個驚喜係,估唔到雞肉非常鮮嫩,肉質不靱實,而且肉汁豐富,咸度適中。吃飽之後飲壺熱花茶,有幾個好處,美顏、養生、消滯解渴。跟餐叫可以減$20。即

落完單之後坐好,有專人將食物送上。

吃飽之後飲壺熱花茶,有幾個好處,美顏、養生、消滯解渴。跟餐叫可以減$20。即享$28/壺,仲可以無限加熱水,有趣的是茶壺,像變魔術一樣,有個磁石引導茶水向下,這段魔術為我們餐飯帶來一點插曲和一個小歡笑。