2023-08-02 35 瀏覽
5 Course Menu Tradition每人選1個前菜、1個意粉、1個主菜、1個伴碟及甜品。侍應先給我地一人一杯Welcome drink:Champagne。飲住酒慢慢等美食上枱~接着給我們醋和麵包。侍應比左3款醋我地,分別是不同年份。請我地試味。真係有分別,有些較濃縮,味道更酸。以為剩係酒有分年份,原來醋都有分,真的長知識了。侍應們真的十分專業。👍🏻還有魚子醬黑松露燉蛋。正餐都未上,頭盤已經咁矜貴,正餐咪重正?!😍Appertizer:❤️Half Brittany Blue Lobster Catalana將龍蝦肉切碎加上切碎成粒嘅蕃茄🍅和紫洋蔥🧅。龍蝦十分新鮮,肉質結實彈牙有口感👍🏻😍。❤️Hokkaido Scallop Gratin & Fresh Alba Black Truffle帶子大大粒又厚身,面上有脆粒,入口脆卜卜,和軟帶子成對比。配上黑松露入口好香~Pasta:❤️Rigatoni Pesto Pistacchio & Sicilian Red Prawns開心果長通粉開心果碎粒和蝦肉混入長通粉中,食落很有口感~😋長通粉軟硬適中👍🏻❤️Spaghetti Toma
5 Course Menu Tradition
每人選1個前菜、1個意粉、1個主菜、1個伴碟及甜品

接着給我們醋和麵包。

還有魚子醬黑松露燉蛋。

正餐都未上,頭盤已經咁矜貴,正餐咪重正?!😍

Appertizer:
將龍蝦肉切碎加上切碎成粒嘅蕃茄🍅和紫洋蔥🧅。
龍蝦十分新鮮,肉質結實彈牙有口感👍🏻😍。

Pasta:
開心果長通粉
開心果碎粒和蝦肉混入長通粉中,食落很有口感~😋
長通粉軟硬適中👍🏻

❤️Spaghetti Tomato Red Prawn Mazara del Vallo
蕃茄醬酸酸甜甜好開胃。蝦肉混入蕃茄醬中,連埋意粉一齊食很有口感~

Main dish:
❤️350g Fassona Beef Grilled Tenderloin
牛扒放在熱鐵板上,熱辣辣,滋滋作響,食落有口感~😋👍🏻
有四款醬汁:黑醋、檸檬汁、辣椒油和黑松露橄欖油。
咁多款醬汁當中,我最鍾意黑醋和檸檬汁,酸酸地幫助消化。

Side dish:
❤️Home Made Mash Potato
薯蓉口感夠粉又滑,好香牛油味

❤️Salad Cherry Tomato & Red Onion
車厘茄和洋蔥加咗啲鹽鹹鹹地

甜品盤有一支支迷你雪糕、tiramisu、不同款式的朱古力、藍莓布甸杯、檸檬雪葩(配酒)和開心果捲。

藍莓布甸杯
布甸食得出係用上真材實料的藍莓製成,唔會過甜,沒有添加多餘的奶或糖,口感實在。

檸檬雪葩(配酒)
侍應會倒d酒入去。酸酸的檸檬和冰涼的雪葩十分清新。

開心果捲脆口。

甜品另外跟一人一杯酒。
應該係提子冧酒,味道偏甜。