2020-12-15 496 瀏覽
好多朋友都推薦話黃埔新開嘅蒸廬好高質,今日忍唔住即刻同男朋友去試下午茶!感覺到佢哋用心做點心,又有相同嘅理念💛,連唔鍾意食點心嘅我都覺得一定要黎幫襯。-下午茶時段人比較少。鋪頭乾淨企理,佢哋防疫措施亦做得好好。好多點心專門店都唔平又「的式」,但蒸廬價錢唔算太貴,下午茶點心由小點$15至特點$31不等,唔經唔覺兩個人叫左好多款。-💛美點一份有9款,燒賣粉果全部大大粒。食晒成盤都唔覺油膩,感覺到的確較少人工調味同脂肪。-💛抹茶紅豆餅超好食,外皮煙煙韌韌,兩邊煎過後帶點脆身;內餡嘅豆沙唔會過甜,完美。-💛菜苗餃外皮煙韌透光,入面每粒都有成隻鮮蝦同滿滿菜苗,脹卜卜好滿足。-💛叉燒包竟然係用抹茶皮做,入面嘅叉燒香甜嫩滑,食完都唔覺滯!-💛芝麻包外表好雲石可惜影得太衰⋯⋯芝麻餡係流心,一搣開已經好香芝麻味,餡多唔小家。-💛蛋散偏甜,適合甜食愛好者,上面仲有椰絲、花生同煉奶,而且食到最後都keep住脆!-💛最精彩嘅一定係呢個黑金流沙包🤤食到最後一個先記得影相!趁熱食奶皇流沙餡甜而不漏,超流沙極邪惡。而且仲係限定,今日我哋勁好彩剛剛食到最後一份!-💛比較驚訝竟然會有白咖啡飲,飲左一啖就知道,係星馬飲到

下午茶時段人比較少。鋪頭乾淨企理,佢哋防疫措施亦做得好好。

蒸廬拼美點

宇治抹茶豆沙餅

鮮蝦菜苗餃

抹茶流心叉燒包

雲石芝麻包

💛芝麻包外表好雲石可惜影得太衰⋯⋯
芝麻餡係流心,一搣開已經好香芝麻味,餡多唔小家。

雪花蛋散

黑金流沙包

💛最精彩嘅一定係呢個黑金流沙包🤤食到最後一個先記得影相!

白咖啡

💛比較驚訝竟然會有白咖啡飲,飲左一啖就知道,係星馬飲到個種味啊🥺

整體而言蒸廬嘅食物非常高質,以前飲完一餐茶會覺得成口都好油好漏,但今日食咗咁多點心後一啲油膩感都無!
係好值得推介嘅💛店。

2020-12-14
蒸廬拼美點