2021-11-23 180 瀏覽
之前幫襯過呢間新竹源越南餐廳幾次,但一直都未有寫食評,今日終於要為佢寫一寫了!以前食開嘅越南餐廳無外乎都係越x,筆者多數食撈檬,不過人大左就漸漸改口味,而家鍾意食湯粉多啲。之前聽同事介紹呢間越南餐廳唔錯,長期都有好多人排隊,試過之後都覺得名不虛傳,佢嘅湯粉嘅湯底非常濃郁,絕對係呢間食店嘅賣點之一。今日我嗌左生牛肉金邊粉(順帶一提,佢嘅湯粉係可以自由轉檬粉、河粉、金邊粉或者飯,選擇頗多),湯底一如既往十分濃郁,生牛肉肉質嫩滑;不過,今日嘅金邊粉質素一般,送到嚟嘅時候舊粉團仲未散開,要自己用筷子整開佢,呢一點算係敗筆。份量方面啱啱好,午餐跟熱飲一杯(凍飲加$3),我嗌左杯熱奶茶,盛惠$62,價錢中規中矩。環境方面,喺繁忙嘅灣仔中心區域入面算係唔錯,至少坐得舒服,唔會覺得擠逼,可以慢慢食、慢慢同同事吹下水咁,唔會有食完就趕住要你埋單果種感覺。整體嚟講,新竹源越南餐廳係一間水準唔錯嘅越南餐廳,食得多中日韓菜菜式嘅朋友,可以嚟試下呢間!

生牛肉金邊粉
2021-11-23
3 分鐘 (堂食)
生牛肉金邊粉