2019-03-13 53 瀏覽
近日眼見樓市有D轉勢,所以走佐去灣仔睇樓,了解一下個market。行佐5-6個單位啦,放盤的確係多佐既,但係D樓價其實都無乜點跌價,開價全部都係屋苑既破頂價,當然,無乜興趣去接火棒啦,所以就放棄,搵間餐廳食飯最實際。望到呢間車仔麵店幾四正,而且夠哂多人,咁就應該實係好啦,決定入內一試。呢間車仔麵店都幾大間,燈光柔和,感覺好整齊,好乾淨。枱面上有酸蘿蔔和辣椒醬。餐紙夠簡潦,亦都應有盡有,湯底$24,包埋一個麵,而餸料就最少要揀3個,價錢由$6 - $15不等。跟麵會有一杯熱飲送,亦都可以揀選其他既特式飲品。除佐車仔麵,同埋飯餐外,呢度亦有燉湯既選擇,$68-$128,有多款選擇,就連花膠,鮑魚都可以喺度order 得到,但值得留意既係,並唔係所有燉湯都可以order 得到既,要留意餐廳既大牌,睇下廚師預備佐邊款先可以有得 Order 。3餸車仔麵 A - $66第一碗我揀佐傳統牛骨湯 + 秘製沙爹汁 + 菠菜麵 + 皇牌豬腩仔 + 日本無公害糖心蛋 + 手工白菜餃牛骨湯比較清,飲落無味精,湯底會包佐木耳同埋椰菜,菠菜麵既麵質煮得剛剛好,食落係無菜味既,但係就夠哂口感。糖心蛋一隻開邊,好濃

呢間車仔麵店都幾大間,燈光柔和,感覺好整齊,好乾淨。

枱面上有酸蘿蔔和辣椒醬。

跟麵會有一杯熱飲送,亦都可以揀選其他既特式飲品。

3餸車仔麵 A - $66

糖心蛋一隻開邊,好濃味,有D似茶葉蛋既質感,而皇牌豬腩仔係另上既,肥瘦比例岩岩好,非常高質。

3餸車仔麵 B- $66

而另一碗就揀佐金牌豬骨湯 + 銀針粉 (限量供應) + 咖哩牛甥腩 + 咖哩陳皮魚蛋 + 瑞士雞翼。

另一碗因為麵類揀佐銀針粉,所以想連湯一齊食,所以就無加額外既醬料。

而無獨有偶,原來我地點既菜式都係有汁既,包括咖哩汁,同埋瑞士汁,好彩餐廳好醒目地將粉同埋餸料分開上,咁就唔會破壞佐個湯。

銀針粉都幾大碗,連湯食真係好好味,咖哩牛甥腩一半筋一半腩,而且炆得好軟腍,咖哩汁入哂味,好正。

陳皮魚蛋真係唔係好多餐廳食得到,而呢度就真係做得好好,有彈性好感同埋個陳皮味都幾突出。

飲品我地點佐豆漿2杯,一凍一熱,個人喜歡凍飲,大杯過熱飲好多,做得好濃好粉。

原條人蔘燉老雞 $108

經常餓湯既我地都忍唔住手點佐一碗燉湯,話得係原條人蔘真係無騙我地,而且條蔘都真係好大條好粗,飲落好有甘香好好味,而最重要既係無味精!

除佐大大條既人蔘外,仲有好多雞同埋豬肉,可以連湯料都食埋,咁足料,呢個價錢絕對值得一試!
2019-03-02