酸菜魚在香港愈來愈普及,朋友聚會都多左選擇川菜/酸菜魚。酸菜魚要做到好絕對不易,當中無論是酸度、辣度、配料等的份量都需要好好配搭。這間友義氣.酸菜魚愈來愈多分店,今日在銅鑼灣一於試吓呢間新開分店。 酸菜魚 (標準) $238下單時店員細心地問我們食唔食得辣,我們不算很會食辣,還是叫小辣好了。一上桌已經感覺好有誠意,原條鱸魚連魚頭一起上,比好多其他店只有魚柳,未食已經加分。店員細心地建議我們先喝一口湯再吃魚,果然湯底入口鮮甜,花椒、泡椒、浸了的湯底夠麻夠香,酸菜令回甘味又帶少酸,真的很不錯!魚片肉質新鮮,厚切有口感,味道鮮甜。滿滿的酸菜剛好中和了花椒泡椒之辣度,仲有萵荀、金菇等配料增添了味道。正! 友義氣黃金蝦 $118海蝦大大隻,海蝦連殼油泡,加上蛋黃去炒,非常香口惹味,邪惡食物永遠都是好吃的,好大碟,兩個人食唔晒。黃金蝦+酸菜魚送飯一流。 芒果乳酸 $26芒果同乳酸都是解辣佳品,食酸菜魚當然要叫這杯特飲,perfect match! $26大大杯,飲一口已即時覺得一點也不辣。 菠蘿梳打 $26夏日炎炎食辣野,菠蘿甜甜地,飲杯梳打絕對可以解到渴又解到辣,正!餐牌:

酸菜魚 (標準) $238

友義氣黃金蝦 $118
黃金蝦+酸菜魚送飯一流。

芒果乳酸 $26

菠蘿梳打 $26