2023-07-04 19 瀏覽
位於天文臺道嘅居酒屋「姫」,位置靜中帶旺。和朋友試試,不論食物質素、店員服務、裝備環境都好值得推薦。一進內,店員已經很親切地介紹食物,我們先點了一點米酒,試了瀧自慢的Proud Extreme Dry。其味道清純,淡淡的香味很易入口,亦帶我們進入了居酒屋的氣氛。 食物我們點了厚切牛舌芯、雞翼、雞蠔和清酒煮蜆。 牛舌芯爽厚而多汁,配上芥末口感一流,推介。($62) 雞翼用的是日本德島縣的放養走地阿波尾雞翼,特點是肉質彈性、脂肪含量低。餐廳師傅將雞翼燒得外表香脆,但肉質仍然嫩滑,平時自己真係好難做到。($50) 請教店員何謂雞蠔?原來是指雞背部靠近大腿的兩塊小而圓的肉,一般會用作日式雞肉串燒。它的口感是嫩滑多汁亦有嚼勁,而師傅再加一層雞皮去令串燒更香。($48) 清酒煮蜆的用了好大粒的卜卜蜆肉,份量足而且蜆肉都過很仍然非常嫩滑和帶鮮味,十分推薦。($ 128) 來到全晚最重點的刺身,我們選了特上六款刺身盛合,裡面有赤身、天然中拖羅、北海道海膽、木鯛、池魚和平政。味道方面,師傅處理魚生的能力一流,不但擺盤靚,而且擅於運用不同的食材配搭,令多款魚生的味道各具特色,甚至令人驚喜。($558) 赤

食物我們點了厚切牛舌芯、雞翼、雞蠔和清酒煮蜆。

牛舌芯爽厚而多汁,配上芥末口感一流,推介。($62)

赤身:好有吞拿魚嘅鮮味,同平時壽司食到的完全是兩回事。
中拖羅:來自宮城塩釜,肥美鮮味。
海膽:好鮮,優質香濃,完全零苦澀味,夾紫菜食好正。
木鯛:師傅在每片木鯛加左少少梅子醬,好夾魚嘅味,帶來另一種清新口感。
池魚:一直覺得池魚魚味好濃,好好食,不過如果唔夠靚有時會少少腥。但呢個刺身盛嘅池魚好鮮味,師傅將佢切細再配上好香嘅香䓤,係我食過最好味嘅池魚。
平政:師傅雙飛厚切,再加少少木魚配搭,又係提升了魚生的味道和口感。

呢個刺身盛突顯出「姫」有好勁嘅師傅坐陣,處理食材能力高,如果是節日或生日等特別日子來到,相信會令對方頗驚喜。

最後點了一個魚湯稻庭烏冬作結,白昆布加上好香濃嘅魚湯,當然全碗飲晒。($98)

總結呢間居酒屋嘅食物高質,而且店員殷勤有善,主動為客人介紹食物和拍照。餐廳播放的音樂加上店內裝修,成功營造出那種放工後和同事來舒適地喝一杯、聊聊天的居酒屋氣氛。價錢方面,由於食物烹調得而,故性價比相當高,絕對值得回頭光顧。
  • 嚴選季節六款刺身盛合
  • 厚切牛舌芯