2020-10-03 619 瀏覽
比起連鎖餐廳,我更喜歡小店。呢日行完奧海城,就去到附近嘅小街搵食,發現原來都有好多隱世餐廳,今次就同老公去到Starry Night食西餐。餐廳燈光昏暗,裝修以夜空星星為主題,好有情調,而且座位之間夠闊落,係情侶拍拖丶三五知己傾偈嘅好地方。最後我哋點左威靈頓牛柳二人套餐,今次其實係我第一次食威靈頓牛柳!餐湯:周打蜆湯湯夠Creamy同濃味,而且裡面有好多蜆肉,非常足料頭盤:磯燒鮑魚 田園沙律丶番茄沙沙鮑魚燒得剛剛好,食落夠彈牙,配上沙津十分清新輕煎鵝肝 紅酒燴蘋果鵝肝充滿油香,入口即溶,配上蘋果醬汁酸酸甜甜好開胃,連埋多士食真系好正主菜:輕煎帶子扁意粉帶子夠大只又彈牙,意粉食落好Creamy,而且份量都唔少英式威靈頓牛柳主打嘅威靈頓牛柳,單看外表已經十分吸引!牛柳外面以金黃酥皮包住,脆脆的酥皮加上嫩滑的牛肉,口感豐富,仲有香滑嘅薯蓉伴碟,我同老公都將整份牛柳 K.O.了!二人餐份量好足,我哋都食得好飽,所以最後都冇叫甜品!真系估唔到小店都可嘗到如此高質的西餐,下次不妨同另一半或三五知幾試吓!

餐湯:
周打蜆湯
湯夠Creamy同濃味,而且裡面有好多蜆肉,非常足料

頭盤:
磯燒鮑魚 田園沙律丶番茄沙沙
鮑魚燒得剛剛好,食落夠彈牙,配上沙津十分清新

輕煎鵝肝 紅酒燴蘋果

主菜:
輕煎帶子扁意粉
帶子夠大只又彈牙,意粉食落好Creamy,而且份量都唔少

英式威靈頓牛柳