2021-07-24
好耐以前喺九龍區食過八妹雞煲,一直念念不忘,之後知道佢已經冇做... 點知無意間發現原來開咗喺大埔!叫咗一隻雞,中辣唔算話好辣,不過食到尾,啲醬汁煮結咗就會辣左!雞份量好多,切到好大件,啖啖肉 雞煲醬汁都好夠味食到雞就加湯打邊爐!叫左份大嘅手切肥牛,牛味好香,好食!另外當然唔少得豬!叫左個西班牙豬腩片,切得夠薄,淥一陣先入口入口即溶,好香口!另外仲叫咗份水魷,好有光澤,睇得出好新鮮。食落去好爽彈雞髀菇好索湯,吸晒啲湯嘅精華好正仲有我超級鍾意嘅手打鴛鴦滑,分量比想像中大,續啲續啲咁樣淥,本身嘅食材味都好出,另外仲有啲粒粒咬口當然唔少得我最愛嘅炸魚皮!好脆又厚薄適中食食吓仲叫咗個滑牛肉,都係好新鮮,不過我自己就比較鍾意手切肥牛~嘢飲就叫咗兩杯檸鹹柑桔,係用左啤酒杯架好抵飲~雖然價錢方面都算係中上,不過佢嘅食物質素真係幾高,對得住佢個價錢 瞓喇亦都好大份,冇呃錢
食到雞就加湯打邊爐!叫左份大嘅手切肥牛,牛味好香,好食!
雞髀菇好索湯,吸晒啲湯嘅精華好正
當然唔少得我最愛嘅炸魚皮!好脆又厚薄適中
嘢飲就叫咗兩杯檸鹹柑桔,係用左啤酒杯架好抵飲~