2017-08-22
想試蒸氣火鍋好耐,成日見人啲相食得好滋味!想朋友講呢間新南苑好出名,就一於去試下啦!😍 記得大家想去要早啲book位呀,因為呢間都好full架!本身以為係普通打邊鑪既鋪頭咁,點知去到,環境好寬敞,光線足夠,仲好乾淨企理,唔會好似有啲火鍋店咁成地都係水,濕立立咁😖我哋一心諗住黎食蒸氣火鍋,睇咗個餐牌一陣,唔係好明點解又有火鍋、蒸氣鍋,雞煲?😱職員好nice好好人,即刻過嚟解釋俾我哋聽。原來三百幾蚊,頭盤已經可以揀雞煲或者海鮮刺身拼盤,再加個蒸氣火鍋,同埋粥底火鍋,咁咪好抵食?!👏🏻首先,我哋叫咗個雞煲,啲雞肉質好幼嫩,好滑,係細隻雞黎,仲好入味,未食過咁好食既雞煲,好有驚喜!如果有埋白飯可以撈汁食就好啦!👀最特別係雞煲加左油炸鬼,原來咁好食架,啲油炸鬼吸晒雞煲既味~😇之後, 細心嘅職員幫我地逐樣海鮮蒸,如果想自己蒸嘅話,菜單都有寫每樣海鮮要蒸幾耐。海鮮好新鮮,應該係即刻係店內嘅大魚缸捉左,再係廚房處理!肉質超鮮甜,食到我哋哇哇聲,好高質!😳今次最首先食咗龍蝦、蟹、蜆、魚、聖子、鮑魚,全部都好新鮮,十分豐富!😎龍蝦真係好鮮甜,啖啖肉;隻蟹係肉蟹,又大隻又多肉!每日嘅海鮮都唔同架,餐廳會因應
之後, 細心嘅職員幫我地逐樣海鮮蒸,如果想自己蒸嘅話,菜單都有寫每樣海鮮要蒸幾耐。海鮮好新鮮,應該係即刻係店內嘅大魚缸捉左,再係廚房處理!肉質超鮮甜,食到我哋哇哇聲,好高質!😳今次最首先食咗龍蝦、蟹、蜆、魚、聖子、鮑魚,全部都好新鮮,十分豐富!😎龍蝦真係好鮮甜,啖啖肉;隻蟹係肉蟹,又大隻又多肉!每日嘅海鮮都唔同架,餐廳會因應唔同時節會有唔同嘅海鮮。🙆🏻
最後食埋個粥底火鍋,啲粥吸晒海鮮嘅精華,啖啖滋味,無得彈~ 食完已經好飽啦!!!😛
仲包埋個甜品,係北海道3.6牛乳奶凍,奶味好濃郁!好推介一家大細或者一班朋友來食~❤️