2022-09-15
早前中秋節就同家人去了打邊爐做節,我們選了這間位於柯士甸路的火鍋店。醉胡爐其實係胡爐的✨高級版,環境和裝修更舒適,而且私隱度高,空間感十足👍🏻.🍲金湯鴿翅花膠鍋 $328我們選了這個湯底係夏季限定,上面有原隻乳鴿和魚翅,入面重有金華火腿、花膠、瑤柱、南瓜等,真係真材實料,又夠晒豪華💕湯底濃味之餘,又健康鮮甜。之後店員還會幫忙將乳鴿切件,方便進食🫶🏻.🐮胡爐十二道牛盛盒 $688這個係必叫,賣相靚之外,入面有成1️⃣2️⃣款不同牛的部位,包括腩肋條、池板、封門柳、牛頸脊、牛白肉、牛舌心、安格斯、飛驒和牛、坑抓、紅酒/梅酒浸牛、邊抓、牛展。每款🐂都有幾件,可以每人都品嚐到不同部位,款款都各有特色。個人最喜歡飛驒和牛,牛味香濃,肉質柔嫩😋.🐟招牌炸魚皮 $78份量都不少,而且每塊都很香脆,浸一浸落湯底更有外脆內軟的口感。.🥟醉胡爐五寶餃 $128入面5️⃣款餃,包括:韮菜餃、魚皮餃、香荽豚肉餃、黑松露蟹肉餃、雲吞。每款都係自家製,皮薄餡靚,粒粒都飽滿又大粒👍🏻個人最愛黑松露蟹肉餃,蟹肉鮮味,加上惹味黑松露更美味。.✨醉胡爐五寶丸 $128入面有5️⃣款丸,包括:香茜炸菜牛丸、黑松露墨魚丸、芝心墨魚丸、芝心蝦
🍲金湯鴿翅花膠鍋 $328
🐮胡爐十二道牛盛盒 $688
🐟招牌炸魚皮 $78
🥟醉胡爐五寶餃 $128
✨醉胡爐五寶丸 $128
入面有5️⃣款丸,包括:香茜炸菜牛丸、黑松露墨魚丸、芝心墨魚丸、芝心蝦丸、梅菜豬肉丸。全部都係自家製,食落好彈牙👍🏻個人最愛芝心墨魚丸和芝心蝦丸💕一咬開流心芝士爆出來,芝士控🧀一定愛。
🥗蔬菜拼盤(小)$63
食咗咁多肉,當然都要食返啲菜🥬平衡下。入面有白菜、娃娃菜、生菜、菜芯等,全部都好新鮮。