2018-07-27
這天又來到銅鑼灣登龍街Midtown, 今晚想試27樓嘅"亞古鍋", 同事話食材非常優質, 帶咗屋企人試。 店內 睇落幾高檔, 今晚就豪一次啦。店內燈光柔和 優雅舒適, 座位闊落足夠空間感。 近窗邊也有遠海景, 更設有露台位置。"亞古鍋"意思是搜羅世界優質食材。 非常期待究竟如何優質。 先來的是調味架,讓客人自家調製醬料。 從衆多鍋底中我們選了 "招牌亞古鍋"。招牌亞古鍋$388材料有花膠,螺頭,瑤柱碎和精選藥材。 淺米色的湯底, 熬煮得很濃郁,味道很清甜滋潤 ,膠質很重,嘴唇都黏黏的。 花膠都有 5,6片。 我們每人都飲了兩碗才開始打邊爐。騙牯牛系列騸牯三寶 (半份) 牛頸脊,邊抓,腩包香港人真係食得招積,騸牯牛系列 真係好專業, 頂級牛肉仲要分唔同部位。顏色很靚 ,手切得很立體。 尤其表面那朵牛肩脊玫瑰花。 味道真係冇得輸, 各有特色。 "牛頸脊"可以用爽嫩形容, 雖則切到很薄 入口即溶但又有少少油花少少咬口, 好食到難以形容。 "邊抓"部位亦牛味出衆, 冇牛頸脊那麼多脂肪紋但肉質軟嫩, 有咬口有肉味唔會嚡。 "腩包" 比邊抓更有肉味更少脂肪, 肉質鮮嫩。對於騸牯三寶印像
從衆多鍋底中我們選了 "招牌亞古鍋"。
招牌亞古鍋$388
騙牯牛系列
騸牯三寶 (半份) 牛頸脊,邊抓,腩包
對於騸牯三寶印像很深, 果然是優質食材。
瑤柱冬筍丸(豬肉,瑤柱,墨魚,冬筍粒)$88
手打肉丸滾完之後仍然非常鬆軟, 有海鮮嘅味道, 因為加入了乾瑤柱墨魚, 冬筍粒味道亦非常獨特。
豚肉韭菜餃$58
韭菜和豚肉覺得非常幼細, 品嚐到餃子都可有細緻的肉質。 餡料調味適中, 非常美味。
日本廣島蠔$68
鮮甜肉滑, 淥完唔會過份縮水。
蔬菜籃
有冬菇,粟米,本菇,白菜,仔油麥菜,生菜, 旺菜。。 每款都精心挑選, 選用最清脆嫩綠的部分, 索滿花膠湯底, 旺菜及油麥菜尤其清甜脆嫩。
蒙古涮羊片
羊肉片薄切得來算有咬口, 很嫩滑, 冇咩羊肥膏, 真係啖啖肉又唔 羶。
食物質素非常滿意, 手工精細, 鍋底尤其滋潤。