2020-11-28 206 瀏覽
食好野係人生好重要嘅事,今次食地中海菜,係第一次試,非常緊張。這間餐廳環境高級,很有氣氛,最適合兩個人約會。Salmon with Thai Sauce平時三文魚多數都係煎,但今次有少少唔同,佢用左泰國風味,味道好特別。本身以為焗三文魚唔會好似煎咁好食,但佢係另一番風味,酸酸辣辣都唔錯。XO Tiger Prawn佢嘅虎蝦好大隻,要2-3啖先食得曬成隻蝦,佢嘅肉質爽口同結實,如果齋食都會好好食。佢仲加上惹味嘅XO醬,真係好想encore。當時好想叫個飯黎食,用汁撈飯都會好好食。Strawberry Short Bread依個係甜品,佢嘅賣相睇落好似簡簡單單、普普通通,但佢都好好食。佢嘅士多啤梨醬唔會好甜同膩,中間仲有士多啤梨果粒,士多啤梨食落甜,唔會好酸。Slow Cook 48 Hours Short Rib牛小排煮得好好食,佢係將牛肉慢慢煮熟 ,可以保住牛肉嘅原味,又有均勻一致嘅熟度。雖然外面仲係紅紅地色,但其實食落唔會覺得好生,保留到佢嘅肉汁。Foie Gras鵝肝係法國好出名嘅餸,但價錢都比較貴,所以係第一次食。食嘅時候冇我想像中難食,有入口即溶嘅感覺,佢仲有甜甜地嘅焦糖汁,感

Salmon with Thai Sauce

XO Tiger Prawn

Strawberry Short Bread

Slow Cook 48 Hours Short Rib

Foie Gras

鵝肝係法國好出名嘅餸,但價錢都比較貴,所以係第一次食。食嘅時候冇我想像中難食,有入口即溶嘅感覺,佢仲有甜甜地嘅焦糖汁,感覺唔會覺得好油膩。