2022-12-27
❣️Espuma 🔎尖沙咀厚福街8號H8 2樓 -----又到聖誕,又到聖誕🎄~約上朋友仔一齊著靚靚,黎食個儀式感滿滿嘅聖誕餐🍴。餐廳裝修充滿聖誕氣氛,天花板同牆上都佈滿裝飾,散發陣陣浪漫氣息。✨Xmas Set Menu($788/2PP)🍴APPETIZER:#蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士Crab Meat & Salmon Roe Salad & Duck Foie Gras Toast鴨肝油分充裕,蟹肉三文魚子沙律份量極多,絲絲蟹肉,加上晶瑩三文魚籽,啖啖鮮甜。🍴SOUP:#帶子龍蝦湯Scallop & Lobster Soup龍蝦湯非常濃郁,質感同平日比平日飲嘅忌廉龍蝦湯薄身,無咁飽膩,飲落係重重嘅龍蝦蝦膏味,鮮鹹味突出,繼而係微微甜味回甘。🍴MAIN COURSES(五款選擇,自選兩款):#法式焗羊架寶雲酥Provencal Rack of Lamb#慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷Slow-roasted Pork Rack with Bacon Asparagus Roll無論係🐏羊架定係🐖豬鞍架都非常厚肉,食肉獸絕對一見傾心,羊架可以自選幾多成熟我哋就揀咗八成,羊肉外層酥香
🔎尖沙咀厚福街8號H8 2樓
-----
又到聖誕,又到聖誕🎄~
✨Xmas Set Menu($788/2PP)
🍴APPETIZER:
#蟹肉三文魚籽沙律伴鴨肝多士
🍴SOUP:
#帶子龍蝦湯
Scallop & Lobster Soup
🍴MAIN COURSES(五款選擇,自選兩款):
#法式焗羊架寶雲酥
Provencal Rack of Lamb
#慢烤厚切有骨豬鞍架配煙肉蘆筍卷
無論係🐏羊架定係🐖豬鞍架都非常厚肉,食肉獸絕對一見傾心,羊架可以自選幾多成熟我哋就揀咗八成,羊肉外層酥香,內層濕潤粉嫩,咬落毫無腥膻味,配搭車厘茄、三色椒及栗子伴碟,貌相味道均非常到位。而豬鞍架則行健康路線,多肉少肥膏,質感彈牙扎實,配搭粉綿薯仔,飽肚滋味。
🍴DESSERT:
本身嘅聖誕餐係配搭無花果迷迭香蛋白卷嘅,剛好遇著餐廳賣曬,就轉咗做#招牌鮮雜果麻糬窩夫配雪糕,麻糬窩夫外脆內軟糯,加上大量雜果同雪糕,作為招牌確實不為過。
DRINKS:
#西班牙果酒(Sangria)& #招牌水果茶(Fruit tea)
冇誇張,呢一間餐廳嘅Sangria絕對係我見過最多水果嘅,順喉果酒加上甜度自然帶果香嘅水果茶,加上豐富嘅顏色,令整個聖誕餐🎄更富節日氣息。