2019-07-20
今晚係油麻地上堂,約咗朋友係附近食飯~經過呢間點心舖,比佢簡潔明亮既裝修吸引住,入黎試試我們一共點了4個點心,一個湯和一個蒸飯~呢度d點心係即點即蒸,新鮮好味「沙津明蝦角」好香脆,入面有原隻鮮蝦,配上沙津醬食一流~「黑金流沙包」一黎到真係哇一聲超eyecatching! 一啖咬開個包,香甜既奶黃流沙湧出黎~ 新鮮熱辣~正!「金沙脆皮銀蘿腸」係店主推介,我地落單初時依為係蒸腸粉 點知上菜後,一食落驚為天人,佢係一層脆皮包住白蘿蔔絲,最外層再捲上一層腸粉皮脆皮食落卜卜脆,蘿蔔絲又淋又入味,如果大家點呢個點心記得一定要襯熱食,唔係個脆皮就會淋了~「黑蒜螺片燉肉湯」又係另一個必試好物 燉湯好足料,味濃又鮮甜,有准山,雞腳,豬肉,螺片,黑蒜~燒賣大大粒,上面嘅鮮蝦好鮮甜,豬肉夠彈牙最後呢個「籠仔金銀蒜海蝦飯」超抵食,咁大籠蒸飯都只係$36 海蝦切半放上飯面一齊蒸,數量唔少,大約有七、八件,蒸飯吸收晒海蝦嘅鮮甜,配上香蔥一齊蒸,非常鮮味
經過呢間點心舖,比佢簡潔明亮既裝修吸引住,入黎試試
我們一共點了4個點心,一個湯和一個蒸飯~
呢度d點心係即點即蒸,新鮮好味
「沙津明蝦角」好香脆,入面有原隻鮮蝦,配上沙津醬食一流~
燒賣大大粒,上面嘅鮮蝦好鮮甜,豬肉夠彈牙