2018-01-04 300 瀏覽
今日同屋企人嚟咗呢間串燒食堂,香港島唔算話好多串燒店,同屋企人食比較傾向揀一啲比較平民嘅餐廳,人均消費越低就越好啦!所以呢日嚟咗北角和富道食串燒,裝修同埋環境嚟講冇乜特別,只係感覺好闊落,唔覺得特別似日本嘅居酒屋,整體都係行平民路線,都係因為咁,每一樣串燒嘅價錢都唔貴,叫得多都唔會肉痛,嘿嘿! 首先我哋嗌咗蟹仔蟹柳沙律$42,青瓜絲嘅口感非常爽口,配上美味嘅沙律醬非常之好食。之後就嗌咗蒜蓉燒生蠔$40值得一提嘅係呢度每一日都會有D優惠串燒寫喺小黑板上,佢哋比起正價平幾蚊,咁抵一定要叫。最令我驚訝嘅係生蠔燒過後仍然係咁大隻飽滿,呢一點比起其他串燒店都做得好,超多水份,正呀!!然後點了紐西蘭羊架$48 羊架上好像灑了一些孜然粉,味道非常可口,而羊架本身多汁鮮嫩,出面燒得微乾。金菇肥牛卷$26 個人認為肥牛味道不錯,但是口感乾分了一點點吧。燒羊皮串$38,聽老闆講呢度一星期只係得十串左右,所以只會寫在小黑板上不會寫在主菜單上,吃到與否就看你的運氣啦。感覺係超好食,有啲似。。。羊肉版嘅五花腩,一定要試。之後仲嗌咗泰式冬陰功蝦丸、燒菠蘿和豚肉荔枝卷。佢哋嘅味道都唔錯,平平哋又一串,豚肉荔枝卷意想

之後就嗌咗蒜蓉燒生蠔$40

之後仲嗌咗泰式冬陰功蝦丸、燒菠蘿和豚肉荔枝卷。佢哋嘅味道都唔錯,平平哋又一串,豚肉荔枝卷意想不到的夾。

最後仲叫咗鹽燒多春魚同埋燒明太子雞翼,都係非常之有水準之作。
不過明太子雞翼比辣,小朋友食嘅話要注意一下啦。

價錢非常親民,人均只係150蚊左右,就已經食到飽飽,下次再來食個痛快。