2024-09-25
九月真係多壽星,又要食另一餐生日飯。是日壽星歡喜”西洋菜”,所以同佢黎呢間。裝飾佈置主要以木色為主,加上燈光配襯,整體感覺好岩feel…自己掃code落單。睇相係咪以為係杯泡沫咖啡呢? 查實係南瓜湯 ($58)黎架。熱度十足,最歡喜飲熱湯。口感細滑,純飲到南瓜嘅甜味,好好飲。當飲熱飲咁,無需用匙都得。有湯又想有埋飽,呢客西班牙鬆脆包配香蒜希臘芝士醬 ($48)係唯一之選,二人分享岩岩好。想講個包果然夠鬆脆,芝士醬咸咸香香配包係岩數,無論送湯或單食都得。薯仔沙律 ($78)絶對係個人嘅情意結之選,大大粒薯仔撈埋沙律醬汁,再灑上脆煙肉碎,兩種唔同口感,就係鍾意呢份簡單…呢客辣蕃茄忌廉大蝦意粉 ($96),都唔過一百蚊真係相當佛心。有成6隻爽口大蝦,而意粉係有口感嘅,軟硬度係我歡喜,每條意粉都沾滿咗帶有辣度及偏甜嘅醬汁,好好味,要趁熱食咗先。另一客蒜香雜菌意粉 ($96)都唔過百,份量絶對唔少,簡單材料只有雜菌及蒜粒。入口先有蒜香味,簡單得黎又令人想繼續食落去; 當刻雜菌被比下去,有就錦上添花,無都唔太大影響。枱上有精緻火爐仔,就係為咗肉類而設,就算食到最尾,肉同醬汁都可以保持熱度。有豚/
枱上有精緻火爐仔,就係為咗肉類而設,就算食到最尾,肉同醬汁都可以保持熱度。有豚/牛/鷄選擇,今晚就食慢煮牛肩胛肉 ($198)。
份量大約有10安士,已切成肉片,舖上炸蒜片。另有兩款醬汁及鹽可以點肉食。
特色是中間有一根透明的嫩筋,脂肪少,肉質結實又口感幾嫩。
呢度提供多款梳乎厘班戟,可以當生日蛋糕,無理由唔叫埋架?!
腦交戰咗一陣,係呢客焙茶忌廉配新鮮提子梳乎厘班戟 ($128)跑出。 只睇賣相都無得輸。
糖漿可另上,焙茶漿已淋上係梳乎厘班戟,質感相當鬆軟,食到焙茶茶香味,但整體唔會太甜; 以提子及藍莓黎清新一下味蕾,有心思配搭。
甜品時間要配咖啡,呢杯鮮奶咖啡 ($40)唔會太過濃驚影響睡眠,一啖梳乎厘班戟,呷一口咖啡,感覺相當唔錯。
上菜速度快,幸好張枱夠大。今晚呢餐每一款都好味,由熱湯至甜品都食齊晒,下次一定要約埋朋友一齊食,咁就可以再叫多D。