2019-07-10 787 瀏覽
今晚出遠少少黎到銅鑼灣進駐多間餐廳既百樂中心,朋友推薦的chez bistro 黎個 4 course dinner.4 course 有頭盤,湯,主菜同甜品,價位$390包晒所有野連飲品真係好抵,所以本身以為質素一般,但估唔到全部野食同服務都咁高質。首先講左服務先,每轉一個 course 一定換餐具,碟,醬料會問左先加落碟,而且 waitress 好有禮貌。其次環境顏色很舒服,枱也不會排得太密,同朋友聚會有基本私隱空間,而且值得一提兩間女廁很干淨衛生。到重點講番野食,頭盤我哋兩個人分別揀左:法國生蠔海鮮拼盤,本人平時少少腥都接受唔到,但樣樣都好新鮮冇腥味好驚喜,蠔似係法國,好重海水同蠔味,就咁加檸檬汁已提鮮到。玫瑰蝦刺身同北海道帶子極大隻又甜美。翡翠螺好似已起左條尾,食得好干淨。香煎法國放養鵝肝配焦糖蘋果,砵酒汁完美融合到蘋果既香甜同外脆內軟既鵝肝甘香,黑松露味黑醋醬配生菜很合胃口。澳洲葫蘆瓜忌廉湯,waitress 會問加唔加黑椒,我呢啲重口味既實要啦,湯身thick & rich ,忌廉極重,平時中意飲南瓜湯既人會好鍾意😋主菜出場: 炭燒澳洲和牛扒,我哋揀隨 medium rar

到重點講番野食,頭盤我哋兩個人分別揀左:

主菜出場:

炭燒澳洲和牛扒,我哋揀隨 medium rare 非常嫩滑有肉味,擺盤亦很有心,蕃茄,薯 tart ,豆角都烤過,想食更重牛味可淨加粉紅鹽調味。

炭燒西班牙黑豚豬架,很甘香的豬肉,食出了炭燒風味,值得一讚係粟米甜甜的。

甜品

法國蜜瓜很大蜜瓜香,追得上日本蜜瓜那份香氣,點缀的芒果汁也不兒戲,出自台灣愛文芒,荔枝雪芭很快熔但好重清香既荔枝味,啖啖大自然的感覺。

台灣愛文芒配雲尼拿籽3.6牛奶布甸,比酒店出品更出色,比日本牛奶布甸更香濃的奶甘香。

呢個4 course dinner 係我入黎時意想不到的完美,無咩可以挑剔,相信好快有下次。
  • 法國生蠔海鮮拼盤
  • 香煎法國鴨肝伴焦糖蜜桃配血橙果醬