2022-09-16
呢期個個靚女都去鈴鮨刃嘆omakase同打卡,走喺潮流尖啄嘅姐當然即去 📸 @suzuyaiba 集美食、美酒、靚環璄、好服務於一身,逐樣講真係有排寫 🤤 精選幾款我嘅favourite俾大家參考吓啦!🦀 先付芝士豆腐配青桃甘露漬 - creamy到好似食mousse cake咁!鮮腐皮配黑松露三文魚子 - 魚子鮮味,但冇蓋過腐皮嘅豆香北海道白粟米 - 生食爆汁、清新、有淡淡忌廉香味鱈場蟹配蘋果醋啫喱南瓜蓉 - 蟹肉清甜,啫喱開胃🐟 刺身六品真鯛 - 中間卷咗啲茗荷(aka姜花)同酸汁啫喱,非常開胃響螺 - 無諗過咁爽口,超過癮池魚 - 熟成三日油脂味突出,但唔油膩靖魚 - 師傅特登喺刺身𠝹多刀,方便夾䓤花食,非常香口鰹魚 - 厚切配自家製XO醬有少少牛扒感覺,炙燒魚皮口感煙韌吞拿魚 - 呢個signature dish賣相超吸引!toro 三邊燒香,配魚子醬、wasabi泡沫,同日本威化餅 monaka;師傅話要一啖過食先可以食到呢品嘅真味,又真係喎,魚油嘅香配魚子嘅鮮,加埋威化口感同wasabi嘅微甘 - 好。好。味。呀呀呀呀呀! (食神tone)🍤 料理三品鱸魚湯 - 湯料仲有
🦀 先付
鮮腐皮配黑松露三文魚子 - 魚子鮮味,但冇蓋過腐皮嘅豆香
北海道白粟米 - 生食爆汁、清新、有淡淡忌廉香味
鱈場蟹配蘋果醋啫喱南瓜蓉 - 蟹肉清甜,啫喱開胃
🐟 刺身六品
真鯛 - 中間卷咗啲茗荷(aka姜花)同酸汁啫喱,非常開胃
響螺 - 無諗過咁爽口,超過癮
池魚 - 熟成三日油脂味突出,但唔油膩
靖魚 - 師傅特登喺刺身𠝹多刀,方便夾䓤花食,非常香口
🍤 料理三品
鱸魚湯 - 湯料仲有花膠同蓴菜,非常清甜;蓴菜有一層天然啫喱包住,口感似蘆薈,晶瑩剔透,非常適合夏天食
慢煮鮑魚 - 配鮑魚肝醬頗甘香,好鍾意伴碟嘅日本米通,成條稻米拎去炸又幾靚!
🍣 壽司十二貫
伊佐木 - 肉質白裡透紅,薄切爽口、味道鮮甜
真羽太 - 第一次食呢款頂級刺身石斑,口感煙韌似帶子同貝類,好鍾意!
縞蝦 - 味道濃郁、充滿膠質,比牡丹蝦細隻但更鮮甜,配蝦膏食齒頰留香
赤鯥 - 一個字:肥!兩個字:大愛!食前用火槍炙燒一吓外皮,油脂滿瀉!
👨🏻🦳經理You San定居日本三十幾年,係名副其實嘅人肉日本百科全書;除咗食材、酒類,連日本地理同歷史都曉,同佢傾計學到好多野!🧑🏻🍳 Johnny師傅就少少怕醜,成日俾我啲無聊問題同IG Filter激死哈哈 🤷🏻♂️
食Omakase真係好開心架,試到好多時令食材,又有專家講解,如果一個月食一餐就好喇... 🤣