2021-10-11
好耐無食過印度嘢, 放工同朋友嚟呢間新開嘅印度餐廳食晚飯入到餐廳裝潢很舒服, 有吧檯、有卡位、座位之間有足夠距離。牆上嘅壁畫, 配襯上充滿民族色彩嘅佈置, 加上播放住印度音樂, 令你猶如置身在印度Menu 好多嘢揀, 但又唔知點揀, 侍應都好熱情同友善咁用英文推介比我哋, 如果有埋中文和圖片, 選菜會更好1️⃣Dahi Golgappe 呢個係印度嘅街頭小吃, 作為前菜就最啱, 一個個圓形嘅波波外皮脆脆, 內裏塞滿咗薯仔、洋蔥、豆蓉及不同的香料, 上面淋上酸酸甜甜乳酪醬, 口感層次豐富2️⃣Punjabi Kukkad Makhanwala 食印度菜唔少得當然係咖哩, 但香料比較重,未必適合香港人口味加上我又怕太辣, 揀咗個微辣帶甜嘅蕃茄咖哩醒醒胃, 雞肉肉質嫩滑仲去埋骨, 沾住薄餅食更好味3️⃣Garlic Naan Naan 蒜香味濃, 餅皮邊脆而不乾,非常香口4️⃣Aloo Parantha 薄餅中間夾住熱辣辣嘅薯泥,味道豐富5️⃣Prawn Biryani印度大蝦炒飯睇落好普通食落就覺得炒得比港式更好, 米飯嘅質地幼長,有少少似米粉,加入香料和微辣咖哩炒, 唔油唔濕唔硬仲有口感, Perfect蝦
1️⃣Dahi Golgappe
2️⃣Punjabi Kukkad Makhanwala
3️⃣Garlic Naan
Naan 蒜香味濃, 餅皮邊脆而不乾,非常香口
4️⃣Aloo Parantha
薄餅中間夾住熱辣辣嘅薯泥,味道豐富
5️⃣Prawn Biryani
蝦肉份量多, 既新鮮又爽口彈牙
6️⃣Kesar Kulfi
這印度雪糕, 特別在於雪糕裡有一種香料, 吃起來爽口充滿奶香, 加上果仁碎有咬口
7️⃣Hoegrden
帶有花香的Hoedrden 生啤, 夠冰凍又清爽怡人,cheer
8️⃣Banana Milkshake
奶昔質地濃郁,帶點杰身, 非常細滑,好喝
最後埋單盛惠$600多元, 屬中位價, 但食物和服務卻好高質, 想唔到印度菜都咁好味, 一定會再 encore