2024-03-14
好多年前食過中環店,我覺得海港城呢間分店裝修靚啲,地方大啲,坐得幾舒服。今次食嘅牛肉麵同魯肉飯當然同以前一樣咁正,仲有好多新款嘢食添。招牌牛肉麵 $118呢個招牌真係掂,湯底超香濃,碗邊仲配有一嚿牛油脂,加埋舊牛油落啲湯更加香。牛腱煮得超淋,用筷子大力啲夾都會散咁,入口即化。最特別係個湯上面有好多脆脆蟲草花,兩種口感香口之餘浸落湯又有返爽滑嘅好感。招牌魯肉飯 $68魯肉飯都係招牌之一,滷肉肥美甘香,入口即溶嘅感覺,有充滿膠原嘅豬皮,肥美嘅肥膏加上一啲瘦肉,醬汁香濃,撈飯一流。伴碟嘅酸蘿蔔爽脆爽脆,中和油膩感。肉鬆皮蛋蛋餅 $78蛋餅卷住肉鬆嘅食得多,呢個有埋皮蛋都幾少有,皮蛋爽彈爽彈,肉鬆咸香咸香,但係略嫌唔夠多,如果做到爆餡咁嘅感覺再加多啲醬汁就更加好。鹹蛋黃芋泥球 $78芋泥球炸得香,外脆內綿綿,中間嘅鹹蛋黃餡唔太heavy,食多兩粒都唔會覺得滯。手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48呢個好好味,上枱溫熱好香,餅皮真係鳳梨酥嗰種,不過佢好香牛油味,中間蛋嘅部份滑溜溜,蛋下低就係QQ嘅麻糬,然後最下面係鳳梨餡。一口咬落去口感豐富,牛油蛋香之外仲充滿風味嘅香味。宇治抹茶牛乳 $55賣相好靚,攪勻之
招牌牛肉麵 $118
招牌魯肉飯 $68
肉鬆皮蛋蛋餅 $78
鹹蛋黃芋泥球 $78
手工鳳梨酥麻糬蛋撻 $48
宇治抹茶牛乳 $55
賣相好靚,攪勻之後就係抹茶latte,有抹茶嘅甘香之餘仲有牛奶嘅香滑,好飲。