星期日6點半到訪位於尖沙咀嘅日法料Ankoma食晚餐。雖然新開冇耐,但booking已經非常full,好開心終於食到佢🥰餐廳環境以黑灰為主,幾有格調。坐位係開放式bar枱,只容納到8-9個人,成餐飯我地仲可以目睹廚師料理嘅過程👨🏻‍🍳原以為日法fusion菜好貴,但其實價錢相對唔少同類餐廳親民,而且食物好高質!佢Dinner menu 10-courses $1380/位,我地同時加咗$340去升級個好多人推薦嘅main🐤.▫️𝑻𝒖𝒏𝒂晚餐由一條吞拿魚他他脆卷作為開始,脆卷面頭有柚子胡椒,入面有吞拿魚他他加紫菜碎,食落幾清新平衡埋吞魚嘅油脂感🌱.▫️𝑼𝒏𝒊用咗味道鮮甜嘅北海道海膽再配上法式吐司,海膽嘅軟綿加上吐司嘅香脆,口感一絕♪.▫️𝑶𝒚𝒔𝒕𝒆𝒓用咗有「獨眼龍」之稱嘅日本生蠔,大隻而且肉質飽滿!生蠔面頭嘅綠色醬汁係餐廳用左日本萬能蔥油熬製而成,加少少檸檬汁,更突顯到生蠔嘅鮮甜味🦪 .▫️𝑺𝒉𝒊 𝒎𝒂 𝒅𝒆𝒊呢道係縞蝦菜式,餐廳除左以昆布漬方法外,仲用上3款酒:黃酒、白酒同清酒去烹調,令蝦肉更鮮甜;蝦頭則用左天婦羅做法,炸得香脆😋兩者配合柚子醋、海葡萄同水雲,味道十分突出.▫️𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂一道凍食

▫️𝑻𝒖𝒏𝒂

▫️𝑺𝒉𝒊 𝒎𝒂 𝒅𝒆𝒊
Shi  ma  dei

▫️𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂
Pasta

一道凍食嘅天使麵,餐廳以冰鎮方式烹調,同時保留到天使麵彈牙口感,再用上白松露油,日本高湯同紫蘇花帶出整個pasta味道😻麵上面仲有份量滿滿嘅魚子醬,味道唔會太咸,入口甘香幾好食!
▫️ 𝑪𝒉𝒂𝒘𝒂𝒎𝒖𝒔𝒉𝒊
Chawamushi

松葉蟹菜碗蒸再配上山茶菇熬製嘅雞湯,蟹肉鮮甜,蒸蛋滑溜,而雞湯飲落好香菇味❤️
▫️𝑳𝒐𝒃𝒔𝒕𝒆𝒓

餐廳今次改左食材,用咗龍蝦🦞將龍蝦煮到7成熟,完美地保留到龍蝦嘅彈牙口感;除此之外亦用左海鹽同柚子皮作調味,令到龍蝦肉鮮味更出🥰另外仲有個龍蝦汁,味道濃味!呢個真係好好食,重要唔洗自己剝蝦穀
▫️𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 +$340半隻

整個晚餐最期待嘅一道菜,由坐低開始已經見到chef整緊,其間仲聞到好香嘅焗雞味!餐廳用咗本地黃花雞,焗之前會風乾一日,務求令到外皮更脆身,平時唔食雞皮嘅我都食晒🥰
焗雞香氣撲鼻,外皮呈現黃金色,廚師好細心會起咗骨先上菜!焗雞食落油脂味極香,連雞胸肉都十分嫩滑惹味😻
Chicken

呢隻雞配埋飯食,餐廳用上日本七星米,以乾蔥、白酒、雞湯同雞油熬製,面頭滲上日本萬能蔥花同三文魚籽,食落口感有少少似risotto,但同時亦食到少少飯焦,配合埋餐廳特製嘅黃酒汁,真係好好味,齒頰留香(∩´∀`∩)黎得真係冇理由唔加錢升級呢個main,唔加保證會後悔🤭
▫️𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒑𝒊𝒆 𝒘𝒊𝒕𝒉 𝒊𝒄𝒆 𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎

甜而不膩嘅甜品,蘋果果肉豐富,食落幾甘甜,面頭仲有啲金箔;餅底用上左曲奇底,兩者味道好夾♡雪糕就係雲呢拿雪糕,食落綿滑🍨
▫️𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕𝒔
最後以北海道雷電密瓜作為整個dinner嘅結尾,味道香甜⁽ ´꒳`⁾
🔺𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐌𝐞𝐧𝐮 $𝟏𝟑𝟖𝟎
好享受成個用餐體驗,廚師好細心講解每一道菜嘅做法同食材產地,每一道菜都感受到廚師好用心咁烹調,每一道菜都好好食、精緻得黎好滿足🫶🏻順帶一提,大家記得預早少少booking,我自己好彩早個半月book到,但有朋友提早3個月先book到6點嘅時段,食完都發現真係好好食,難怪新開都咁full🙈
Tuna
Uni