2021-10-15 62 瀏覽
喺佐敦文英街嗰度除咗食串燒之外,新開左間叫淳吟既居酒屋。同個朋友放咗工之後去試,餐廳新裝修幾靚同埋都坐得幾舒服。而係食物質素方面都係水準之上,我同朋友都叫咗個五點刺身拼盤($288)同埋壽司拼盤($288)。呢度嘅刺身全部都好新鮮,食落無雪藏味。刺身拼盤入邊有三文魚、帶子、吞拿魚同甜蝦等等多款唔同嘅刺身。兩個人食啱啱好👍至於壽司拼盤方面個性價比都好高,$288已經有10款壽司,而哩個質素同omakase有得揮。特別鍾意呢度嘅甜蝦壽司以及帶子壽司。除咗係因為佢哋嘅刺身夠新鮮之外,而且壽司飯亦都做得好出色。壽司飯粘性高,啲飯唔會一夾就散。之後仲試左佢哋嗰個招牌菜海鮮大阪燒($90),大阪燒口感鬆軟,而且入邊嘅配料都好足唔會剩係得啲粉。呢個大阪燒夠晒正宗,睇得出呢度嘅廚師應該係日本人打理既。最後仲食咗大阪名物嘅炸串,今日叫咗虎蝦、蘆筍同埋番薯炸串。一食就好掛住之前去大阪旅行嘅日子。個虎蝦炸完之後都仲係好彈牙,淋上特別嘅醬汁之前仲好食。至於蘆筍同埋番薯就呢種蔬菜類雖然好吸油,但係識落就冇好大浸油味😀仲有個甜品送飯俾我哋食,so sweet 🥰總括而言呢一間居酒屋性價比好高,兩個人埋單都係食咗九

仲有個甜品送飯俾我哋食,so sweet 🥰

總括而言呢一間居酒屋性價比好高,兩個人埋單都係食咗九百幾蚊,但係食物嘅質素真心好,我諗我下次都會返嚟encore!