2023-05-03
之前同朋友食過秋田浜燒食堂,味道都唔錯,於是今次特登黎試佢旗下另一間專食omakase既日本料理餐廳。去到先知原來兩間餐廳只不過係樓上樓下,整體魚身非常之新鮮肥美,十分高質。✨先付三品前菜分別有螢光魷魚、海帶同海螺,魷魚同海螺食落十分爽口,而海帶食落則酸酸地咁,非常開胃。✨沙律✨茶碗蒸茶碗蒸口感十分順滑,值得一提既係朋友本身唔好食蛋,本身以為可能會換d前菜俾我朋友,點知師傅勁好咁換左個燒扇貝俾佢,份量仲要唔少。✨刺身五品無諗過刺身會有生蠔,生蠔食落十分creamy,而且海水味唔係好重。另外刺身仲有赤貝、油、海膽卷同油甘魚,味道鮮甜可口。✨壽司六貫每款壽司既魚生都係厚切,其中炙燒右口魚邊同炙燒拖羅油脂味香濃。較為特別既係最後一道壽司你一個迷你丼飯,有三文魚子、海膽同蟹肉蟹膏,食完十分滿足。✨湯品魚湯味道鮮甜濃郁,魚味十足。✨甜品甜品非常豐富,除左有日本蜜瓜同抹茶奶凍之外,仲有得食黑芝麻雪糕。三款甜品都好好食,尤其係個抹茶奶凍,口感十分滑溜,而且抹茶味突出。
✨先付三品
✨沙律
✨茶碗蒸
✨刺身五品
✨壽司六貫
✨湯品
魚湯味道鮮甜濃郁,魚味十足。
✨甜品