晚上放工去銅鑼灣行左一陣街。唔知係咪發放第二期消費券的關係,感覺晚上多了人出來行街購物。行完了ikea後,突然好想去食酸菜魚,加上由於本人本身都係一名好義氣仔女,一於去試呢間友義氣酸菜魚。餐廳位於金百利中心七樓,其實即係崇光百貨隔離的商業中心,地理位置十分方便。餐廳燈光通明,座位舒適。而侍應姐姐態度十分殷勤體貼細心周到。今次點了一個標準中辣的酸菜魚 ($238)同一碗白飯 ($13),侍應姐姐說標準份量已經足夠二人去食,如果再加大就係可以供四至六人用餐的份量了。魚肉採用了新鮮海鱸魚,嫩滑,彈牙,足料,湯汁酸辣醒胃不膩,配飯一流;配菜還有蒿筍,薯粉,金菇,芽菜!除了魚肉,其次能決定酸菜魚是否足料美味,都好睇酸菜魚有冇奉上魚頭,我覺得有魚頭可以為一道酸菜魚畫龍點睛,十分有誠意!另外,再多點了一碟椒鹽殼蟹 ($115)。軟殼蟹炸到金黃色,肉質酥脆惹味,如果配上啤酒應該更佳,不過我們只點了芒果酸乳 ($26)、菠蘿酸乳($26),因為酸乳飲料幫助消化嘛。整體而言,友義氣的酸菜魚高性價比,服務質素一流,值得推介!
餐廳燈光通明,座位舒適。
侍應姐姐態度十分殷勤體貼細心周到。
酸菜魚

椒鹽軟殼蟹

芒果乳酸

整體而言,友義氣的酸菜魚高性價比,服務質素一流,值得推介!
2022-08-18
酸菜魚