2022-12-13 99 瀏覽
越南同日本都係一個「長形國家」,南北兩邊距離愈遠,飲食同風土文化嘅差異亦都越大。越南作為一個狹長形國家,南北差距數千公里,領土面積是日本的 90% 大,這樣的地理條件使得越南發展出截然不同的南北文化。多數情況南方都較北方富裕,加上商貿發達令文化交流更頻繁。好似南越偏酸偏甜嘅口味就係受歐洲移民同商旅影響,加上土地肥沃,食材自然更新鮮多元化,所以個人比較鍾情南越菜,色彩繽紛夠fusion,酸甜辣結合唔同嘅香料運用,可塑性略勝北越一籌。‑ ‒ – 快望 PrimePho 嘅menu感覺偏向南方口味,#柚子牛至也海鮮沙律 偏甜,微微酸,配海鮮比較清爽。主菜 #燒魷魚 同 #招牌Prime 炒蝦河,魷魚燒得恰到好處唔會乾柴,咸甜鮮香加上表層薄薄一塗上燒汁好惹味。至於濕炒河唔太油同樣係感覺清爽,份量十足夠晒大大碟。‑ ‒ – • 柚子牛至也海鮮沙律• 燒魷魚• Prime 炒蝦河‑ ‒ –

• 柚子牛至也海鮮沙律
• 燒魷魚