2023-09-05
📍觀塘 川婆婆今次嚟到位於觀塘廣場地下嘅川婆婆,打算試一試佢嘅酸菜魚。要知道,要喺放工時間喺觀塘搵嘢食,真係有啲難度,今日6:00左右嚟到川婆婆,已經有好多客人坐低咗,於是就打算外賣拎返屋企食。佢嘅餐牌有好多唔同嘅菜式,見到佢有個墨魚咀都好特別,不過我今次就冇叫到。我總共帶咗一個米線,一個酸菜魚同一個飯,再加多兩杯飲品,都唔過$200 ,非常抵食🫡。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و• 水煮魚 $70佢嘅水煮魚係有唔辣、超小辣、小辣、中立同大辣選擇,今次我就揀咗佢嘅超小辣。雖然佢話就話超小辣,但係其實都好有辣味,可能係因為佢入口麻香,所以唔食得辣嘅朋友建議揀返唔辣。水煮魚嘅質地唔會因為浸咗落湯就變到好林,咬落去都好有咬口,而且入邊配菜超多,由我最鍾意食嘅薯粉,連娃娃菜都有,超豐富👅。• 酸菜金湯肥牛粉 $50個人認為佢嘅肥牛米線好抵食,因為佢好足料,而且佢個湯底味道好濃郁,酸菜又酸又甜,再加上少少辣,簡直係Perfect match 🫡。• 招牌手撕雞飯 $54佢呢個手撕雞飯嘅好味程度超乎我預期,我會覺得佢係今餐入邊嘅MVP✨。佢嘅雞肉好滑,而且份量都好多,再加上芫荽嘅香味,真係好想添飯啊🍚。• 荔枝茉莉
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
• 水煮魚 $70