2018-07-13 330 瀏覽
第一次食寫評,因為呢度嘅鐵板燒好 impressive 啊!嚟之前見到 openrice 有不少負評,本來都有啲擔心,但係親身試完又覺得好正好抵食。今日嚟食午餐,$480 嘅 menu 已經好豐富啦。由於我唔食生嘢,餐廳預備咗其他款式代替前菜海膽同刺身。前菜-鵝肝配無花果,向來都幾怕好膩嘅鵝肝,但係同清爽嘅無花果一齊食就唔錯。沙律-牛肉好好味,好有質感,三片真係不能滿足嗜牛嘅我... 店員介紹醬汁係蘋果味 (好似係),主要係鹹味,帶點甜,呢個汁我都好鍾意啊!脆煎甘鯛-平時我麻麻哋食魚,更遑論魚皮,但呢道魚煎得好靚好吸引,外皮金黃色,咬落去脆卜卜 (啲聲真係好清脆),就算有魚鱗都唔怕;魚下面有一片黑松露risotto,大愛~因為我好鍾意食飯焦,佢煎得好香。配埋海膽醬汁食,好 creamy。和牛-唔係誇張,相比我曾經喺日本食過嘅和牛,我會鍾意呢個多啲,唔會覺得膩,軟硬度非常好。配埋爽脆嘅蒜片一齊食,味道剛剛好。炒飯-睇住師傅炒已經口水直流,香噴噴嘅炒飯份量非常充足,真係好飽肚。炒得乾爽、唔油膩,亦都唔會太鹹。野菜-茄子非常香口,芽菜亦係我心頭好!最後另外點了店員推介嘅甜品-酥皮綠茶雪糕,酥

今日嚟食午餐,$480 嘅 menu 已經好豐富啦。
由於我唔食生嘢,餐廳預備咗其他款式代替前菜海膽同刺身

野菜-茄子非常香口,芽菜亦係我心頭好!

最後另外點了店員推介嘅甜品-酥皮綠茶雪糕,酥皮係用特製焗爐焗成嘅。賣相一流,外酥內軟、外熱內冷嘅獨特口感非常吸引,絕對值得一試!

用餐過程,師傅有同我哋傾偈交流,既介紹吓佢為我哋烹調嘅食物,又彼此分享吓人生~都係個好好嘅互動。