2018-11-26
細妹生日,我決定同佢兩個邊食飯邊飲酒,做一晚閨蜜傾吓心事。我哋上到嚟銅鑼灣地鐵站對面嘅呢間Miniclub,環境好寬闊,而且好適合飲住酒傾心事,而且佢哋嘅食物品質都不錯。係一間屬於高檔嘅餐廳。我哋要咗海鮮拼盤加生蠔$263+54,我就主打食生蠔,每隻生蠔都肥美新鮮,妹妹主要食海鮮,佢一邊食龍蝦一邊拆螺肉,不斷大叫鮮甜好味食得好開心。然後我哋就叫左,西班牙火焰黑毛豬鞍扒$127,我貪佢有火焰有氣氛啲。小食就叫咗辣肉腸薄餅$95,韓式照燒安格斯牛柳粒$87。黑毛豬一上枱,侍應就叫我地準備相機,然之後一陣火燒起,熱辣辣嘅西班牙黑毛豬就係我哋面前,我快速咁切開然後分吃,豬肉夾雜着陣陣嘅木香味,再點佢嘅特別醬汁-沖繩鹽麴,超級好味,我哋以蝗蟲嘅速度清左成個碟。安格斯牛柳粒非常惹味嫩滑,再配上泡菜及紫菜,可以開胃又食多幾件。辣肉腸薄餅,但有少少酒味,用咗靚嘅新鮮麵粉,所以薄餅口感又脆又有小小包嘅香甜。好吃。少不得佢哋嘅酒,我哋要左一支House wine, 同埋Einstein。我好鍾意佢哋嘅cocktail,又靚又好飲,打卡影相味道都係一百分。我呢杯酒,佢分開咗兩邊,一邊係甜甜嘅桂花香,一邊係藍
我呢杯酒,佢分開咗兩邊,一邊係甜甜嘅桂花香,一邊係藍色嘅酒,但係飲落去,一啲都唔覺得有酒嘅苦澀味,非常適合女性飲嘅。侍應亦都有介紹酒嘅內容及飲法。
最後俾咗個大驚喜比佢,餐廳嘅特別推介,艾菲爾鐵塔,粉紅色嘅艾菲爾加上乾冰嘅煙霧,上邊擺搬咗唔同款式嘅甜品,完全滿足晒壽星女的少女期盼,佢對呢餐飯超級滿意。
依家出去食飯,好多時消費都唔平,但係如果貴嘅消費配上唔好嘅服務或者唔好嘅食物,換來嘅係一肚氣,但係喺Miniclub,服務又好而且食物水準相當高,所以雖然買單稍貴但係CP值更高。我亦都推介左比身邊朋友。
題外話,我唔小心打爛左支紅酒,佢哋極快同專業嘅態度清理完,而且一啲都唔黑面,令我哋食得好舒服,冇破壞到妹妹食生日飯嘅氣氛。好多謝佢哋。