2023-05-30
🐥 #太子 #醉翁燒鳥Weekends行完街,嚟到太子站附近,見到有間新開嘅居酒屋,裝修新穎別緻,仲有新張優惠,就入咗去試吓😋,結果尋到寶!成餐飯都超滿意🥳 我哋每個總類嘅嘢食都叫咗少少嚟試:🥗 足料軟殼蟹沙律 ($98)首先係一個冷盤,我哋叫咗個軟殼蟹🦀沙律🥗 估唔到啲軟殼蟹係即炸嘅,影完相食都仲係暖暖哋同脆口😍 連埋爽口嘅生菜食都好夾😋 好少食到咁好食嘅沙律,讚🤩🧀 芝士年糕 ($38)芝士年糕係暖笠笠、脹卜卜㗎🤩 入面嘅芝士鹹度適中,加上面皮都有少少麵粉味道,覺得係我食過最好食嘅芝士年糕😭💕🍳 櫻花蝦半熟蛋爆彈 ($48)呢個「爆蛋」其實係喺溏心蛋外包咗一層蝦膠,佈滿櫻花蝦再拎去炸嘅,內裏半熟流心、中層煙韌、外層香脆,櫻花蝦更加增添咗鹹香度,口感、味道都更豐富🥰🍣 刺身三文魚 ($48)、帆立貝($78)我哋只係叫咗兩款刺身,擺盤都超級靚🥰 呢度嘅三文魚好抵食!三大塊,超厚切超肥美都只係$48,亦都可以揀三文魚腩$58🤩 帆立貝都好飽滿好肥大!食落清甜唔洗沾豉油都好好味😋🍢 串燒🐣 雞翼串 ($64)🐥 雞胸軟骨串 ($32)🍗 自家製免治雞肉棒 ($38)「燒鳥」,即係串燒雞肉
🥗 足料軟殼蟹沙律 ($98)
🧀 芝士年糕 ($38)
🍳 櫻花蝦半熟蛋爆彈 ($48)
🍣 刺身
三文魚 ($48)、帆立貝($78)
🍢 串燒
🐣 雞翼串 ($64)
🐥 雞胸軟骨串 ($32)
🍗 自家製免治雞肉棒 ($38)
「燒鳥」,即係串燒雞肉,係呢度嘅主打,我哋叫咗三款🥰 三款都係日本德島阿波酢橘雞,膽固醇同脂肪都比一般雞低,食得健康又安心😚! 雞翼串用咗鹽調味,有少少米味,雞肉juicy🤪 雞胸軟骨非常爽口香脆,食到索索聲😆 免治雞肉棒仲有配埋日本生雞蛋食,可以中和返醬汁嘅味道🤤
🍤 炸蝦天婦羅壽司卷 ($128)
估唔到壽司卷咁大份😳 仲連天婦羅蝦頭蝦尾都上齊,全部都食得㗎,仲好酥脆添😛 炸蝦超大條,好肥美,蝦肉份量嘅比例仲多過啲壽司飯,超足料🤤
🧆 秘制酥脆唐揚雞 ($78)
呢個係店員推介我哋試試嘅「自家製柚子胡椒唐揚炸雞」配「自家製他他醬」☺️ 個炸雞同一般食開嘅真係有啲唔同,首先食得出佢係新鮮滾熱辣炸出嚟,咬開雞肉仲會冒煙🤩 外脆內嫩之餘味道唔會油膩,反而有柚子嘅清新,沾埋沙沙醬感覺仲更加refreshing同輕盈添!
🦪 鹽釜原隻鮑魚 ($168)
師傅將原隻鮑魚用昆布蓋起,再佈滿鹽釜,最後仲會喺客人面前點火燒啲鹽釜😍 燒完之後就敲開啲鹽,打開昆布,裏面嘅鮑魚軟腍甜美,一啲都唔鹹㗎,好神奇😍
🐠 立鳞炸甘鯛 ($98)
「立鱗炸甘鯛」好特別!師傅將鯛魚嘅鱗炸到企身,食落十分脆口,綠色嘅係海苔,如果覺得唔夠鹹仲可以沾一下碟邊嘅淡雪鹽😚 一啖入面食晒炸鱗同魚肉,嘅香脆又軟嫩,好似食緊零食咁😆!