2022-03-27
Duet Cuts and cups 咖啡店度度都有,喺香港已經非常之普及。深水涉/大坑/西環都係咖啡店聖地,但估唔到喺黃埔嘅一個轉角仔,搵到呢間咖啡x理髮店嘅小店,令我感到好新鮮。咁啱林鄭想剪頭髮而開返髮型屋,令我回想起呢間小店。 Duet意思指二重奏,從咖啡/剪髮,到店內嘅不鏽鋼/石材嘅設計,都展現出Duet嘅concept,而招牌都內藏呢個意思。店舖個logo採用萬宜水庫東霸嘅三角石,左邊嘅粒子係bar枱嘅水刷石,或者係咖啡豆,右邊嘅班馬線間條係髮型舖紅白藍旋轉燈。 講咗咁多佢用咗xx石xx牆,講到頭都亂埋。簡單講,餐廳係行灰黑時尚風格,舒服光猛,無野做望吓咖啡豆/洗髮水嘅展示架同Bar枱下嘅書,都幾寫意吓。但店內咖啡店佔嘅空間比Salon少,搞到我行過第一眼以為係普通剪髮店。 食物選擇比起其他咖啡店都新鮮得很。包類唔只得牛油果三文魚嗰D大路野,仲有泰式/美式嘅意式麵包。意粉有東南亞喇吵/日式壽喜燒味,甜品又有多款窩夫,真係諗唔到佢喺呢個咁細嘅廚房中可以做到咁多野。BTW,入黎剪頭髮嘅客人可以免費叫杯咖啡。 煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包$98 個Ciabatta同個名一樣都咁長,可
煙燻燒烤手撕豬肉意大利軟包$98
個Ciabatta同個名一樣都咁長,可能有八吋,但裏面嘅肉份量相對下比較遜色,只有薄薄一浸而又放得疏散(可能睇唔到啦),性價比就差咗D。
手撕豬肉雖不多,但非常足味。佢有適當嘅脂肪唔乾,水嫩香口,同時又好creamy帶有茄香,與酸甜嘅BBQ醬融和得很,唔係只得D齋茄醬味嘅手撕豬。配上烤菠蘿/火箭菜,帶有熱帶氣色。
(朋友叫咗個牛油果toast,配咗D yogurt醬。我偷咗D佢嗰隻醬,加埋入手撕豬到,又可以平衡返佢嘅酸度。)
Ciabatta非常之香軟,有用油輕微烘過,空氣感高,但通常Ciabatta會有個脆身/啡色外殼,而呢個就純軟身lor,佢上面嘅紅椒粉就似係裝飾多D啦。
煙肉配脆糖香蕉窩夫$88
賣相夠哂澎湃,估唔到窩夫都出現煙肉(亦可能我比較少見)。窩夫有兩方格,有明顯嘅堅實脆皮,但裏面唔係綿密嗰隻,純粹得脆嘅口感,蛋味/其他味又唔突出,非常之一般。
煙肉有炭香燶邊,內裏乃是粉嫩色澤,比起一般完全脆身嗰D,我就更鍾意呢隻。香蕉本身軟糯,微帶焦糖皮,配上楓糖味醬汁又有較啡嘅糖香,不錯。