2018-08-18
銅鑼灣一個車水馬龍嘅地方,返工嘅返工,掃貨嘅掃貨,令人有種喘不過氣嘅壓迫感。我地穿過長長的扶手電梯,彷彿進入了另一個寧靜嘅世界。呢間餐廳位於Tower 535嘅3樓,寧靜嘅環境,寬敞嘅空間,半開放式既座位,輕快嘅背景音樂,令人可以暫時放低工作同生活嘅煩憂。餐廳中午係一個cafe店,有lunch set同咖啡提供。夜晚就會繞身一變變成一間酒吧,俾人飲酒傾計。lunch set 有好多選擇,combo仲可以跟住一杯飲品。我地就揀左三文魚同燒春雞,飲品方面就order左一杯Matcha Latte同一杯Mocha。餐湯係薯仔湯,有好濃嘅薯仔味,配以少少調味嘅香料,個湯感覺好清新,唔會太重忌廉味,比較健康。主菜係香煎三文魚再配以健康嘅藜麥沙律。三文魚皮煎得好脆,但魚肉卻唔會因此變得好老,滑滑嘅魚肉再加脆脆嘅魚皮,外脆內軟嘅多層口感,好味到停唔到口。原本大家己經講好要慢活,chill下,慢慢去享受美食同優雅嘅環境,但呢個魚實在太好味了,我地又以瞬間嘅速度消滅了。另一個主菜係燒春雞配以燒蔬菜。春雞係完隻,皮燒得好脆,雞肉好嫩滑。廚師好貼心咁將雞肋骨去掉,所以除左雞翼同雞脾部位外,其他部位都係去骨雞
Rosemary Pan-fried Salmon fillet
Honey Roasted Spring Chicken