2018-08-18 76 瀏覽
銅鑼灣一個車水馬龍嘅地方,返工嘅返工,掃貨嘅掃貨,令人有種喘不過氣嘅壓迫感。我地穿過長長的扶手電梯,彷彿進入了另一個寧靜嘅世界。呢間餐廳位於Tower 535嘅3樓,寧靜嘅環境,寬敞嘅空間,半開放式既座位,輕快嘅背景音樂,令人可以暫時放低工作同生活嘅煩憂。餐廳中午係一個cafe店,有lunch set同咖啡提供。夜晚就會繞身一變變成一間酒吧,俾人飲酒傾計。lunch set 有好多選擇,combo仲可以跟住一杯飲品。我地就揀左三文魚同燒春雞,飲品方面就order左一杯Matcha Latte同一杯Mocha。餐湯係薯仔湯,有好濃嘅薯仔味,配以少少調味嘅香料,個湯感覺好清新,唔會太重忌廉味,比較健康。主菜係香煎三文魚再配以健康嘅藜麥沙律。三文魚皮煎得好脆,但魚肉卻唔會因此變得好老,滑滑嘅魚肉再加脆脆嘅魚皮,外脆內軟嘅多層口感,好味到停唔到口。原本大家己經講好要慢活,chill下,慢慢去享受美食同優雅嘅環境,但呢個魚實在太好味了,我地又以瞬間嘅速度消滅了。另一個主菜係燒春雞配以燒蔬菜。春雞係完隻,皮燒得好脆,雞肉好嫩滑。廚師好貼心咁將雞肋骨去掉,所以除左雞翼同雞脾部位外,其他部位都係去骨雞

Rosemary  Pan-fried  Salmon  fillet
另一個主菜係燒春雞配以燒蔬菜。春雞係完隻,皮燒得好脆,雞肉好嫩滑。廚師好貼心咁將雞肋骨去掉,所以除左雞翼同雞脾部位外,其他部位都係去骨雞肉,啱晒我呢D懶人。燒雞最考功夫嘅地方就係點樣可以令到每一個部位都煮得恰到好處,原本我地以為雞胸一定好老,結果唔係喎,雞胸肉一樣好嫩滑,估佢唔到。雞肉醃得好入味,有淡淡嘅牛油蜜糖味,好香但唔會太濃,唔會蓋過雞肉本身嘅味道。
Honey  Roasted  Spring  Chicken
Matcha Latte個拉花好靚,抺茶味甘中帶香,口感好滑,唔似其他餐廳嘅只有苦味。即使無加糖,連我呢個平時最怕飲苦茶嘅朋友都覺得非常好味。
Mocha嘅咖啡味好得,一飲就知道D咖啡豆好靚,唔係其他Cafe嘅一般貨色。估唔到呢個餐廳位處於一個咁唔不起眼嘅地方,但咖啡嘅水準同食物嘅質素可以帶俾人意外嘅驚喜。
生活係一種態度。無奈我地好多時候都係被逼住走,無選擇嘅餘地。難得有喘息嘅空間,我地可以選擇一種慢活嘅生活態度,停一停,諗一諗,整理一下煩瑣嘅思緒,享受一下瞬間嘅寧靜,感受一下身邊嘅人和事,用另一個角度去睇呢個世界,可能又會對生活有另一番嘅體會。