2021-01-05
❀ 淳•生活咖啡館 #尖沙咀 ❀❗️鬧市中嘅綠洲 紐西蘭體驗館❗️——————————————————尖沙咀山林道The Nate入面嘅餐廳間間都可以望到綠油油嘅景觀🌳而呢間淳•生活咖啡館更係位於最高嘅4樓,陽光照射入嚟嘅時候真係非常寫意,絕對係打卡熱點🌟與其話佢係一間Cafe,我會話佢係紐西蘭健康食品嘅體驗館。內裏售賣多種紐西蘭嘅食品,而Cafe嘅食材都係嚴選自紐西蘭,包括有機雞蛋、天然蜂蜜、雪糕、泉水、肉批等等。食物方面選擇唔算太多,主要都係沙律、吐司、咖啡、蛋糕,較為有特色嘅係有紐西蘭嘅肉批,同埋魚子醬鵝肝炒蛋。.Cafe可以預先book位,可以同佢哋講明想坐窗邊🌞留意每人設置最低消費$60,繁忙時間入座為1.5小時。自己去counter落單,佢哋秉承紐西蘭嘅飲食文化,大部份食品即叫即整,所以要稍為等候一陣。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 紐西蘭傳統肉批 $68用紐西蘭傳統品牌Dad’s Pie🥧!外國經常見到meat pie,但香港就真係比較少。新鮮烤焗,外層酥脆。內裏包着濃郁嘅牛肉粒,加上香濃嘅芝士,的確幾惹味。不過覺得同喺超級市場買返嚟自己再焗冇乜分別🙈但有興趣想感受下紐西蘭肉批都可以喺呢度
❗️鬧市中嘅綠洲 紐西蘭體驗館❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 紐西蘭傳統肉批 $68
用紐西蘭傳統品牌Dad’s Pie🥧!
外國經常見到meat pie,但香港就真係比較少。
新鮮烤焗,外層酥脆。
內裏包着濃郁嘅牛肉粒,加上香濃嘅芝士,的確幾惹味。
不過覺得同喺超級市場買返嚟自己再焗冇乜分別🙈但有興趣想感受下紐西蘭肉批都可以喺呢度試吓。
味道: 4/5 性價比: 3.5/5
☞ Affogato 配紐西蘭天然雪糕 $48
嚟自紐西蘭嘅天然雪糕奶味真係好香🍨而且個口感極之順滑,又唔係gelato咁黏,幾正💖!
甜甜地配上espresso就啱晒!
不過個咖啡底本身偏fruity,要溝埋雪糕一齊食先正,最後得返咖啡會覺得有啲酸 (自己偏好nutty)。
味道: 4.1/5 性價比: 4/5
☞ Raspberry and strawberry tiramisu $45
呢個相對失望🙍♂️。
雖然話係tiramisu,但唯一類似嘅地方就係個手指餅都係浸到好濕,但濕到有啲核突🙈。
味道方面,冇任何咖啡酒嘅成份,而係用莓汁去浸,自己覺得有少少假。
另外亦冇平時tiramisu嗰層好smooth嘅mascarpone cheese,而係有啲似mousse cake。
味道: 3/5 性價比: 3/5
☞ Super ruby 超級紫迷 $48
呢個係黑加倫子嘅沙冰🍹。
一入口最突出居然係蜂蜜味🍯飲得出係啲高級天然嘅蜂蜜,不過覺得同黑加倫子嘅味道有啲衝突🙈。
黑加倫子汁係用100%新西蘭天然黑加倫子製成,味道唔會太假。
味道: 3.6/5 性價比: 3.5/5
整體來講,食物質素來講唔算太高,性價比一般🙈勝在用上好多紐西蘭天然嘅食材。如果你係想食好西,呢間就未必咁啱。但如果你係想買吓紐西蘭天然嘅用品、食材可以嚟呢度睇吓。另外,環境的確幾靚,唔多人嘅時候可以同朋友坐喺度傾吓計係幾舒服,店員服務都好。