2019-02-24
約左朋友到尖沙嘴行街直落食dinner,咁岩我地都好鐘意識食四川菜,所以我地就揀左一間幾出名既川菜餐廳到食野。佢既位置好方便,就喺正龍城藥房對面。環境方面,佢既裝修係中國風,坐得好舒服。點完菜,侍應就會送上小食,有滷蛋同海帶絲。我地點左一啲前菜,包括蒜泥白肉同埋皮蛋豆腐。蒜泥白肉真係幾特別,同出面嗰啲好唔同,佢係好通透,薄薄一片,加埋啲蒜泥真係好好味。皮蛋豆腐既皮蛋黃係有少少流心,配埋滑滑既豆腐一齊食,正!粉麵方面,我地叫左雞絲麻辣伴涼粉同埋擔擔麵,呢度既涼粉唔係出面啲扁扁既涼粉,而係圓形既,而且食落去好滑。擔擔麵好有麻醬既味道,一啖一滋味!黎食四川菜,當然要食啲水煮菜式啦!我地就叫左水煮黃蟮片。呢個菜望落真係滿江紅,不過我地叫左小辣,所以食落去都可以接受,岩唔係太食得辣既人既口味。仲有蔥爆羊肉同帶子炒鮮奶都唔錯!最後,我地仲一人點左碗酒釀丸子,完美既ending!順帶一提,呢度既哈密瓜汁同火龍果沙冰都好好肉,配辣野好解辣!👍🏻
點完菜,侍應就會送上小食,有滷蛋同海帶絲。 我地點左一啲前菜,包括蒜泥白肉同埋皮蛋豆腐。蒜泥白肉真係幾特別,同出面嗰啲好唔同,佢係好通透,薄薄一片,加埋啲蒜泥真係好好味。皮蛋豆腐既皮蛋黃係有少少流心,配埋滑滑既豆腐一齊食,正! 粉麵方面,我地叫左雞絲麻辣伴涼粉同埋擔擔麵,呢度既涼粉唔係出面啲扁扁既涼粉,而係圓形既,而且食落去好滑。擔擔麵好有麻醬既味道,一啖一滋味! 黎食四川菜,當然要食啲水煮菜式啦!我地就叫左水煮黃蟮片。呢個菜望落真係滿江紅,不過我地叫左小辣,所以食落去都可以接受,岩唔係太食得辣既人既口味。
仲有蔥爆羊肉同帶子炒鮮奶都唔錯!
最後,我地仲一人點左碗酒釀丸子,完美既ending! 順帶一提,呢度既哈密瓜汁同火龍果沙冰都好好肉,配辣野好解辣!👍🏻