🔷 〰️ 因為工作關係,總會在荃灣逛逛,有一日經過愉景新城,留意到藍色外牆的一間餐廳,💕Denim Cafe,深深被門面吸引著。趁💙放假,就叫他陪我去呢間牛仔風格的特色餐廳,還帶上我的Woody 和Jessie 💕〰 一入到餐廳,就好似入咗一間牛仔布嘅博物館一樣。每一個角落,上至天花,下至每張桌上擺設,還有牆壁上的飾品都係以牛仔布作為主題,全部也是由老闆和設計師自家設計😊😻😻😻〰 每一件裝飾品都有它的故事,不禁勾起我們的好奇心,恰巧老闆親切,告訴我們這間餐廳的背景故事。原來他是始於1958年老子號「賴榮記布廠」的第三代負責人,他希望在開餐廳分享美食同時,又可以將牛仔布藝文化傳承下去,讓更多人佢接觸了解💙 🍽 🔹大啡菇漢堡配薯條及沙律(素)厚肉大啡菇題係我最愛,今次大啡菇足足接近有2厘米厚度,咬落去入面既鮮味湧出來,值得一試。而漢堡包都有烘香過,而且薯條都炸得金黃色,超棒😊素食者的我表示大愛😍😍😍🔹墨西哥脆片配三式芝味醬(牛油果醬、肉醬、芝士醬)非常足料,口感豐富,墨西哥脆片舖底以外亦加入左大量肉碎,如果加埋烤雞加啤酒就一流🙈🙈鍾意食牛油果🥑既一定要食佢呢個配醬😇🔹三式芝士滑蛋煙肉墨西哥卷
🔷

🍽

🔹大啡菇漢堡配薯條及沙律(素)

🔹墨西哥脆片配三式芝味醬(牛油果醬、肉醬、芝士醬)

🔹三式芝士滑蛋煙肉墨西哥卷

呢份係健身人士蛋白質最主要既基礎,食一份夠飽足半日。食個陣有濃香嘅芝士,煙肉很香脆,而且有3種芝士,令味道更加濃郁😍

🔹曲奇雞蛋🥚仔

雞蛋仔來說,呢一份雞蛋仔比起香港目前連鎖雞蛋仔專門店,絕對食到童年雞蛋糕既味道,亦做到脆身效果。
平時在街邊買雞蛋仔一定問是否蛋糊混合,否則若然係麻薯粉會寧願不吃🤣
但呢次食到既不是普通以麻薯粉所製作,當然甜品師傅有秘訣,我們亦都沒有多問。
只能說,配上oreo雪糕和餅乾,除了打卡外,食物質素都很高💕💕

🔹 Bloosoms

熱熱既奶泡做到綿滑效果,岩曬唔飲咖啡又唔想飲熱朱古力既朋友💙

🔹Blue ocean 🌊 -Ice
老實說,一開始真的為了打卡之用
但出乎意料之外地好飲
底層係濃香咖啡,中間有鮮奶,當然最重要是藍色的表層💙的蝶豆花😍

🔍 題外話
成間舖頭真係牛仔布愛好者必來的餐廳,看到不同的擺設,真的很心動想買回家😊
日後有時間,我都要再探訪,拍更多照片影相😍😍😍😍😍

📌 DENIM CAFE
📍 荃灣青山公路荃灣段419號地下