2021-05-14
因為疫情Work from Home好耐冇見過我嘅好同事,今日大家一齊放下晝假想搵間靜靜地又舒舒服服嘅餐廳傾吓計。記得Lee Garden Two有間有天台嘅餐廳,就去OpenRice搵,跟住就搵到呢間餐廳。喺OpenRice book咗2:45pm, 跟住朝頭早有人打咗兩三次電話俾我原來係想同我講餐廳3:00先有位。點知我同我個friend早到咗,我就打俾個餐廳可唔可以早啲去,佢話冇問題啲人早走咗。我諗一路以嚟都係同一個服務員打俾我同埋接我電話,佢好好態度要值得讚下。去到之後佢有好大嘅地方都係outdoor嘅位,其實望落去好舒服,但係因為太陽太曬我哋冇可能坐到出面。我哋坐入面望出去好多綠色,感覺非常之舒服。其實我哋側邊得兩台人喺度食緊午餐,得我哋兩個入嚟食下午茶,所以嗰啲食午餐嘅人走咗之後成間餐廳得返我哋兩個。可能今日係平日冇乜人嗌下午茶我哋等咗好耐啲嘢食先至嚟,不過我哋傾住計都OK。跟住個下午茶嚟到啦,望落去冇乜特別但係佢啲hot dish係新鮮滾熱辣咁樣焗好整好,我好鍾意食個蛋撻又滑又熱辣辣,我個朋友鍾意食個漢堡包仔,佢話好Juicy。我覺得個煙三文魚撻都好食,食得出個煙三文魚唔
跟住個下午茶嚟到啦,望落去冇乜特別但係佢啲hot dish係新鮮滾熱辣咁樣焗好整好,我好鍾意食個蛋撻又滑又熱辣辣,我個朋友鍾意食個漢堡包仔,佢話好Juicy。我覺得個煙三文魚撻都好食,食得出個煙三文魚唔係好cheap喺超級市場度買嗰啲。另外甜品我就覺得比較普通,塊曲奇餅食唔到落口,個香蕉蛋糕就好好食好moist、個scone就中規中矩啦。
比多個close up你睇個afternoon tea。
其實佢個環境好食物質素又好,我唔明白點解冇乜人去。我樓下開咗兩間coffee shop,可能啲人鍾意下午茶去飲杯咖啡食件蛋糕。如果唔係呢間餐廳靜靜哋傾吓計坐兩三個鐘頭都好抵坐。不錯不錯